... / Story's / Concerten / DELAIN is klaar om opnieuw de grote podia te veroveren
Concerten

Updated 21/11/2023

Concerten

DELAIN is klaar om opnieuw de grote podia te veroveren

Delain + Xandria - 19 november 2023 - De Casino, Sint-Niklaas

Het Duitse XANDRIA en het Nederlandse DELAIN hebben de laatste jaren een gelijkaardig parcours afgelegd. Ze vervingen hun leadzangeres, nieuwe muzikanten werden aangetrokken en na vele jaren van windstilte werd in 2023 een nieuw album uitgebracht. Daarnaast brengen ze een gelijkaardige soort symfonische metal. Het mag dus geen verrassing zijn dat ze opnieuw samen op tournee gingen.

Tekst en Foto’s: Claude Bosschem

20231119 Xandria 5

 Gitarist en enig overblijvend bandlid Marco Heubaum is er alvast in geslaagd om bij XANDRIA (8) een zeer gedegen nieuwe line-up samen te stellen. De nieuwe Griekse zangeres Ambre Vourvahis heeft een zeer gevarieerde stem met zowel sopraanzang, grunts en heldere vocalen in haar arsenaal. Ze lijkt na een iets stroever begin van de tournee helemaal haar draai gevonden te hebben, ook al leek haar stem bij momenten verloren te gaan in het geweld van de muzikanten. Hun set van 45 minuten bestond hoofdzakelijk uit songs van het nieuwe album ‘The Wonders Still Awaiting’. Als voorprogramma kregen ze minder ruimte op het podium en was het geluid niet altijd optimaal. Maar het nieuwe materiaal klonk uitstekend, wat veelbelovend is voor de toekomst.

20231119 Delain 1

Het was een beetje afwachten hoe frontman Martijn Westerholt de leemte van Charlotte Wessels bij DELAIN (9) zou opvullen. De fans kunnen echter op beide oren slapen, want in de Italiaanse Diane Leah heeft hij een meer dan waardige vervangster gevonden. Zij schitterde op het podium als een echte entertainer met glasheldere, soms poppy vocalen. Aan agressieve zang waagt ze zich vooralsnog niet, daar zorgt bassist en nieuwkomer Ludovico Cioffi voor. Delain heeft heel wat songs uit hun uitstekende nieuwe album ‘Dark Waters’ gespeeld, weliswaar aangevuld met oudere nummers uit hun rijke discografie. 

Delain 2

Het grote verschil met de vorige band is de aanwezigheid van een echte toetsenist in de persoon van Westerholt, waardoor de muziek toch net wat voller klinkt. Uiteraard zijn er ook de obligate orkestrale arrangementen, maar de muziek is meer gelaagd dan bij de doorsnee bands in het genre vaak het geval is. In vijf songs komt Paolo Ribaldini ondersteuning geven aan Diane, hij lijkt wel de Ronnie James Dio van de avond. Het publiek was in ieder geval heel enthousiast. Delain lijkt klaar te zijn om met deze bezetting opnieuw de grote podia te veroveren.

Delain 1 Xandria  - Ambre Vourvahis Xandria 2 Xandria 3 Delain - Diane Leah