... / Story's / Concerten / MTV Headbangers Ball Tour met ARTILLERY, WHIPLASH, XENTRIX en VIO-LENCE
Concerten

Updated 08/12/2022

Concerten

MTV Headbangers Ball Tour met ARTILLERY, WHIPLASH, XENTRIX en VIO-LENCE

1 december 2022 – La Madeleine, Brussel

Misschien hadden de voetbalwedstrijd van de Rode Duivels tegen Kroatië en het duel tussen Marokko en Canada op het WK in Qatar plus de vrees voor rellen in de Brusselse binnenstad er iets mee te maken, maar de MTV Headbangers Ball Tour met de thrash bands ARTILLERY, WHIPLASH, XENTRIX en VIO-LENCE op de affiche wist op donderdag 1 december 2022 slechts weinig toeschouwers te lokken naar de knappe zaal van La Madeleine in Brussel. De pakweg 200 aanwezigen en de aantredende bands lieten het niet aan hun hart komen en maakten er het beste van. Het werd een nostalgisch evenement gevuld met old school thrash metal en menig vat bier voor de oudere jongeren onder ons die graag hun jeugd herbeleven. Een avondje of matinee zoals in de jaren 80 en jaren 90 Metallysee Concerts wel eens pleegde te organiseren, remember those days? De heren van de Belgische oerbands Cyclone en Warhead zagen net zoals Rock Tribune dat het goed was.

Tekst: Erik Spruyt – Foto’s: Ann Kermans / Rudy De Doncker

Artillery 5

ARTILLERY - Foto: Rudy De Doncker

De Deense thrashers van ARTILLERY (7) mochten de debatten openen op het vroege aanvangsuur van 18u40. Met een goede knallende sound werd het oorsmeer uit de oren van de reeds aanwezige fans geblazen. Met nog enkel gitarist Michael Stützer in de gelederen als origineel lid sedert de oprichting in 1982 werd er in een korte set louter materiaal van de eerste drie albums (‘Fear Of Tomorrow’, ‘Terror Squad’ en ‘By Inheritance’) gespeeld.

Whiplash 5

WHIPLASH - Foto: Rudy De Doncker

Daarna was het de beurt aan het olijke trio van WHIPLASH (7). De groep uit New Jersey bestaat al sedert 1984, maar hield het al twee keer voor bekeken om dan toch een comeback te maken. Sedert 2009 verscheen er geen volwaardige geluidsdrager meer, maar met ‘Sword Meet Skull, Skull Meet Sword’ kregen we toch een vrij nieuwe track te horen. Voorts werd gretig geplukt uit de eerste drie schijven (‘Power And Pain’, ‘Ticket To Mayhem’ en ‘Insult To Injury’), allen uit de jaren 80. De set van zanger/gitarist Tony Portaro en zijn twee kornuiten klonk een beetje rommelig, maar het was wel gezellig.

20221201 Xentrix Annkermans

XENTRIX - Foto: Ann Kermans

Als co-headliner trad het Engelse XENTRIX (7) aan. Terwijl er recent met ‘Seven Words’ een nieuwe schijf het daglicht zag, werd er vreemd genoeg geopteerd om enkel songs van de twee eerste platen (‘Shattered Existence’ uit 1989 en ‘For Whose Advantage?’ uit 1990) te spelen. Strak was het zeker en vast, maar de grote invloed van Metallica was niet te negeren. En als ik zanger/gitarist Chris Astley dan eens goed bekeek, dan leek het wel of ik zag Jeff Waters van Annihilator voor me. U begrijpt, referenties genoeg dus voor Xentrix, waar de degelijkheid vanaf straalde, maar zeker geen originaliteitsprijs voor dit viertal.

20221201 Violence Annkermans2 (1)

VIO-LENCE - Foto: Ann Kermans

Headliner VIO-LENCE (8) uit de buurt van San Francisco mocht de sympathieke avond afsluiten. Na twee passages (in 2019 en 2022) op het Alcatraz-festival eindelijk een cluboptreden van deze legendarische Bay Area thrashers. Zowel de band als het publiek gingen fanatiek tekeer en smeten zich nog een laatste keer. Dat leverde wilde toestanden op, waarbij het tapijt in de deftige zaal niet ongeschonden uit de strijd kwam. In tegenstelling tot de andere acts die deze avond aantraden, was het niet enkel nostalgie troef bij zanger Sean Killian, gitarist Phil Demmel, drummer Perry Strickland, bassist en landgenoot Christian Olde Wolbers en gitarist Ira Black, maar kregen we ook het liedje ‘Upon Their Cross’ uit de recente EP ‘Let The World Burn’ voor de kiezen. De negen andere tracks kwamen zonder verpinken uit de klassiekers ‘Eternal Nightmare’ en ‘Oppressing The Masses’. De uitsmijter van de avond was ‘World In A World’, waarna de securityploeg in een mum van tijd de zaal leegmaakte. Napraten bij een pint moest maar elders gebeuren.

Naar het schijnt was de opkomst tijdens deze Europese editie van MTV Headbangers Ball Tour niet overal geslaagd te noemen, maar de sfeer van verbroedering maakte veel goed. We zijn benieuwd of er überhaupt nog een volgende editie van MTV Headbangers Ball Tour komt en dan zijn we graag opnieuw van de partij.

Artillery 1 Artillery 2 Artillery 3 Whiplash 1 Whiplash 2 Xentrix Vio-lence 1 Vio-lence 2 Vio-lence 3