... / Story's / Concerten / PORCUPINE TREE live in Amsterdam
Concerten

Updated 16/11/2022

Concerten

PORCUPINE TREE live in Amsterdam

7 november 2022 - Ziggo Dome, Amsterdam

Na de release van hun overal geprezen laatste album ‘Closure/Continuation’ ging Porcupine Tree (8,5) eindelijk na meer dan 13 jaar terug de baan op. Geen Colin Edwin meer op bas, maar wel twee jonge Britse snaken, met name gitarist Randy McStine en bassist Nate Navarro.

Tekst en foto’s: Claude Bosschem

Porcupine Tree 02

De groep speelde destijds zijn eerste concert op het vasteland in Nederland voor minder dan 50 personen, in de Ziggo Dome in Amsterdam waren het er deze keer meer dan 12.000. Tevens werd dit concert uitgekozen voor een live DVD-opname, vandaar dat het publiek werd aangemaand om in ‘Harry Stiles’-modus te gaan. Niet dat het zover kwam, maar het werd wel een uitstekend concert. Het optreden duurde 3 uur met een pauze van 20 minuten. Het laatste album zou integraal (zonder de bonustracks) voorbijkomen, maar toch werd er gestart met de knaller ‘Blackest Eyes’'. Het geluid was zeer strak en Wilson zou regelmatig met het gekende Engelse flegma de zaal onderhouden met een vleugje humor. De band is duidelijk goed ingespeeld met een sublieme Gavin Harrison achter de drums. De nieuwe jongens deden het uitstekend, ook al stonden ze aan beide kanten van het podium wat verloren.

Porcupine Tree 07

Qua entertainment moet je van deze band trouwens geen mirakels verwachten, de klemtoon ligt duidelijk op de muziek met weliswaar mooie en grote videoprojecties. De nieuwe songs zoals ‘Harridan’, ‘Of The New Day’ en ‘Rats Return’ werden feilloos gebracht, maar de klapper van de avond was ongetwijfeld het progressieve ‘Chimera’s Wreck’ aan het einde van de eerste set. Het agressieve ‘Herd Culling’ werd door angstaanjagende video’s met wolven perfect ondersteund. Met zo’n schitterende discografie zijn er altijd nummers die jammer genoeg uit de boot vallen. Maar als dan de epic ‘Anesthetize’ met al zijn tempowisselingen en zelfs een beetje metal door de zaal klinkt, dan kan het niet meer stuk. Na het weergaloze ‘Halo’ introduceerde Wilson het laatste nummer als een medley van o.a. Deep Purple, Prince e.a. Hiermee verwijst hij naar het feit dat de band zelf nooit een hit had. Uiteindelijk werd er afgesloten met het aanstekelijke ‘Trains’. Niemand weet hoe het nu verder zal verlopen, maar iedereen hoopt dat de band niet stopt, maar doorgaat.

Porcupine Tree 06
Porcupine Tree 1 Porcupine Tree 2 Porcupine Tree 3 Porcupine Tree 4