... / Story's / Concerten / THE HELLA MEGA TOUR - Green Day + Fall Out Boy + Weezer + Amyl And The Sniffers
Concerten

THE HELLA MEGA TOUR - Green Day + Fall Out Boy + Weezer + Amyl And The Sniffers

21 juni 2022 – Sportpaleis, Antwerpen

In de USA zijn ze het gewend om grootschalige arenatours met meerdere bands het land te zien doorkruisen. The Hella Mega Tour met Green Day, Fall Out Boy en Weezer stond oorspronkelijk ingepland voor zowel een Amerikaans als een Europees tourgedeelte tussen maart en augustus 2020, maar Covid strooide roet in het eten. Uiteindelijk tourde de package aan de andere kant van de Atlantische Oceaan in 2021. In juni 2022 was eindelijk ook het Oude Continent aan de beurt. In ons landje liep het Sportpaleis vol op dinsdagavond 21 juni 2022.

Tekst: Erik Spruyt - Foto's Rudy De Doncker

AATS6251

De Austrlische punk/pubrockers AMYL AND THE SNIFFERS (8) kregen de (twijfelachtige) eer het feestje te openen. Amper een handvol vroege vogels zag een desondanks toch entousiaste Amyl en haar band enkele fijne songs, waaronder een knap gespeeld ‘Guided By Angels’ en ‘Hertz’, de lege zaal inslingeren.

W6300

Ook WEEZER (8) stond vroeg op de affiche, maar kon wel al op al flink wat aanwezigen rekenen. En die vlogen er direct in toen de geek rockers van start gingen met ‘Hash Pipe’, ‘Beverly Hills’, ‘My Name Is Jonas’ en ‘Pork And Beans’. Het Las Vegas-decor oogde mooi en de solide sound was een zegen tijdens de ganse avond. De nerdy look van zanger/gitarist Rivers Cuomo hield hem niet tegen om enkele zinnen Nederlands te droppen, waaronder “Aan allen die gekomen zijn proficiat. Aan allen die niet gekomen zijn proficiat”. Naast enkele songs van meer recente albums, die nauwelijks reactie losweekten bij het publiek, scoorde de band uit Los Angeles niet alleen met de hits ‘Undone – The Sweater Song’, ‘Island In The Sun’, ‘Say It Ain’t So’ en de uitsmijter ‘Buddy Holly’, maar eveneens met de uitstekend gebrachte covers van ‘Enter Sandman’ (Metallica) en ‘Africa’ (Toto). De 60 minuten speelduur van Weezer was in een mum van tijd voorbij voor je het wist. Wanneer komt Weezer nog eens voor een show als headliner naar onze contreien?

FOB6326

Na een half uur ombouwpauze mocht FALL OUT BOY (8) de vlam in de pijp steken. En dat mag je haast letterlijk opvatten, want geregeld vlogen de vlammen de lucht in. Zelfs de gitaarhals van Pete Wentz zijn basgitaar kon vlammen spuwen en ook de piano die zanger Patrick Stump bespeelde, toonde een vuurcirkel. Hartlijders zagen af telkens er luide knallen weerklonken, but it was all part of the show. De softcore en poppunk van het viertal uit de buurt van Chicago werd gesmaakt door het veelal jonge publiek, dat reageerde met veel smartphonelichtjes tijdens de pianosong ‘Save Rock And Roll’ en meezingen werd niet geschuwd tijdens de vele hits, waaronder ‘Sugar, We’re Goin Down’, ‘Grand Theft Autumn/Where Is Your Boy’, ‘Dance, Dance’, ‘A Little Less Sixteen Candles, A Little More Touch Me’, ‘This Ain’t A Scene, It’s An Arms Race’, ‘I Don’t Care’, ‘Thnks fr th Mmrs’ en ‘Saturday’. En toen Pete Wentz op het einde van de strakke set zijn Rode Duivels-truitje showde, scoorde hij uiteraard een homerun.

GD6510

Headliner GREEN DAY (7) liet voorafgaand aan hun set de Queen-song ‘Bohemian Rhapsody’ door het Sportpaleis knallen en die werd massaal meegebruld. Zelfde lot bij ‘Blitzkrieg Bop’ van The Ramones, alwaar een dronken konijn de menigte nog meer opzweepte. Het dak ging eraf bij ‘American Idiot’ en die sfeer bleef behouden tijdens het merendeel van Green Day’s set, waar opviel dat geen enkele song van de vijf studio-albums na 2009 werd gespeeld. Zodoende zaten er weinig stinkers in de setlist. Feitelijk waren de covers van ‘Rock And Roll All Nite’ (Kiss), ‘Knowledge’ (Operation Ivy) en ‘Shout’ (The Isley Brothers) de soffen van de avond. Voorts dus een karaoke-avond zonder weerga met onder meer de volgende knallers ‘Holiday’, ‘Boulevard Of Broken Dreams’, ‘Welcome To Paradise’, ‘Hitchin’ A Ride’, ‘When I Come Around’, ‘Basket Case’, ‘Wake Me Up When September Ends’ en de door zanger/gitarist Billy Joe Armstrong solo akoestisch gebrachte slotsong ‘Good Riddance (Time Of Your Life)’. Vermakelijkheden tijdens het concert waren de meezingende fan tijdens ‘Know Your Enemy’, die met een stagedive het podium verliet; het crewlid dat zijn kuiten goed had ingesmeerd voor de vele spurtjes die hij moest trekken om telkens Billy Joe zijn microfoonstandaard van de catwalk naar de stage te brengen; de typische publieksspelletjes zoals welke kant van de zaal het hardst gilde; de fan die tijdens ‘Knowledge’ een stukje gitaar mocht meespelen en als beloning de gitaar mocht houden; drummer Tré Cool die zich amuseerde door na elk liedje zijn drumstokken weg te gooien tegen het doek achter hem waarna een roadie op het einde van de show een grote emmer vol drumsticks aan Tré overhandigde die hij aan de eerste rijen kon uitdelen.

GD6496

Green Day zorgde dus voor entertainment, maar mag ook Weezer en Fall Out Boy bedanken voor hun bijdrage aan de succesvolle The Hella Mega Tour. Toch wel een indrukwekkende productie qua geluid, belichting, decor, vuurwerk, confettikanonnen en een crew die telkens slechts een half uur ombouwpauze nodig had. Zolang de grote arena’s in Europa net zoals in de USA ook vol lopen voor deze packages zullen we hopelijk in de toekomst nog meer zulke arenatours mogen verwelkomen.