... / Story's / Concerten / Uitverkochte AB geniet van STATUS QUO
Concerten

Erik Spruyt

22/09/2022

Updated 22/09/2022

Updated 22/09/2022

Concerten

Uitverkochte AB geniet van STATUS QUO

20 september 2022 – Ancienne Belgique, Brussel

De naam van de band Status Quo is waarschijnlijk/mogelijk bekender in de wereld dan het Latijnse begrip status quo. Het wil wat zeggen over de status van het Britse rockinstituut dat ondertussen reeds sedert 1969 (onder de naam Status Quo) meedraait in het rock-’n-roll-circus. Op dinsdag 20 september 2022 was de Ancienne Belgique probleemloos uitverkocht voor de Belgische tourdatum.

Tekst: Erik Spruyt – Foto’s: Rudy De Doncker

2038

Enig overblijvend origineel lid na al die jaren is zanger/gitarist Francis Rossi. Deze 73-jarige krasse knar weet zich omringd met vier uitstekende muzikanten, waarmee in 2019 het 33ste studio-album ‘Backbone’ werd opgenomen. Uitgebreid touren met dat nieuwe album kon de band, die naar schatting meer dan 6.000 concerten op hun conto heeft, nu pas doen na alle coronaperikelen. Zonder voorprogramma stond de volle zaal, gevuld met vooral veertigers, vijftigers, zestigers én zeventigers, om 20u30 klaar om de vijf muzikanten van STATUS QUO (7) in hun keurige witte hemdjes te ontvangen. De luchtgitaar werd direct bovengehaald en de stembanden gesmeerd om bij de openingssong ‘Caroline’ mee te spelen en te zingen. Het was het startsein van een set van anderhalf uur met 17 songs op de setlist.

1950

Kritisch zoals we zijn merken we op dat dit dus best wat meer had mogen zijn voor een groep met een indrukwekkende discografie zoals Quo. Echter, de keuze van de setlist mocht er best wezen. Slechts twee tracks van meest recente schijf ‘Backbone’ en voorts een mooie terugblik waarin de nodige hits zaten. U wilt enkele titels? ‘In The Army Now’, ‘Roll Over Lay Down’, ‘Down Down’, ‘Whatever You Want’ en ‘Rockin’ All Over The World’ om enkel die maar te noemen. Ook de medley van ‘What You’re Proposing’/’Down The Dustpipe’/’Wild Side Of Life’/’Railroad’/’Again And Again’ wist te scoren.

2027

Tussendoor maakte frontman Francis Rossi geregeld een grappig praatje, maar soms haalde dat net de vaart uit het optreden. Ach ja, zoals hij zelf gevat zei: halfweg de set kwamen de twee songs van ‘Backbone’ aan bod en dat was een ideaal moment voor een plaspauze. Uiteindelijk komt het merendeel van het publiek om de grote hits van Quo te horen en daar werd ook enthousiast op gereageerd. De opbouw van de set naar een sterke finale gaf een energieboost aan zowel de toeschouwers als de band. Kort na 22u00 was de koek op en kon iedereen op tijd naar bed … euhm huis. We twijfelen er niet aan dat Status Quo in 2023 opnieuw in ons landje zal passeren.

1964