... / Story's / Festivals / Dankuwel PLUTOFEST, het was dik in orde!
Festivals

Dankuwel PLUTOFEST, het was dik in orde!

PLUTOFEST - 18 november 2023 - Den Amb8, Oosterzele

Op een zeer druilige, natte herfstdag begaven we ons richting Oosterzele voor de vierde editie van Plutofest. De organisatie mocht deze keer zelfs het bordje ‘uitverkocht’ bovenhalen. Terwijl het buiten grijs, somber en nat was, was het binnen gelukkig heel wat aangenamer en was alles picobello geregeld: vlot binnen en geen wachtrijen aan de ingang.

Tekst: Nico De Vreese - Foto’s: Geert Lippens

Cobracide005

Om 16.00 u mocht het West-Vlaamse COBRACIDE (7) het startschot geven met hun death thrash. Gewapend met een EP en een digitale single stonden ze klaar om de boel wakker te schudden, helaas was het geluid in het begin nogal dof. We waren eerst niet 100% overtuigd, maar geleidelijk aan werd het beter. Halverwege de set passeerde de zeer geslaagde Slayer-cover ‘Black Magic’ en begon er ook wat meer beweging in te komen. We zijn nog niet volledig over de streep getrokken, maar we zijn wel benieuwd om deze kerels nog eens aan het werk zien.

Shocker017 (1)

US getinte metal, geschoeid op Belgische leest, dat kregen we van SHOCKER (9). Met hun kersverse album ‘Fractured Visions Of The Mind’ onder de arm, welke zo goed als integraal werd gespeeld (minus een intro), kregen we metal zoals we die heel graag horen. Ex-After All-zanger Sammy Peleman is nog steeds een van onze favoriete Vlaamse nachtegalen en wat hadden hij en zijn partners in crime er zin in. Hadden we op hun nieuwe cd nog enkele opmerkingen, dan hebben ze ons live het tegendeel bewezen, wow! Dit was af! Tijdens de titeltrack van hun album werd het publiek er wat meer bij betrokken en de voorste rijen genoten met volle teugen. We staan al te popelen om Shocker nog eens te gaan bekijken!

Aeveris012

AEVERIS (7) hebben we de laatste tijd al een paar keer live aan het werk gezien, vandaag was het precies ietsjes minder, geen idee waar het precies aan lag, maar de vonk sprong jammer genoeg niet volledig over, ondanks dat de heren best uitstekend musiceerden. Jammer, een gemiste kans.

Aktarum023

AKTARUM (6) bracht ons euh … ‘troll metal’ of noem het een soort folk/Viking-achtige toestanden. Niet slecht, maar het is niet direct ons ding en het klonk nogal veel van hetzelfde. Ook het publiek bleef ondanks verscheidene vragen van de band alles vanop een afstand gadeslaan. Wij gingen ondertussen de innerlijke mens wat versterken aan dat prima frituurke buiten.

Thorium Fr

THORIUM (9) was dan weer wél spek voor onze bek. Hun kersverse album, dat officieel net was gereleased, werd live voorgesteld en wie er in de vorige Rock Tribune onze review heeft op nageslagen, weet dat deze enorm in de smaak viel! Na de topintro knalde ‘Gladiator’ door de boxen met een hoofdrol voor zanger David Marcellis. Dit was er eentje voor de fans van de high pitched vocals. Enkele oudere songs passeerden de revue, maar vooral redelijk wat nieuw werk, inclusief de drie singles uit de nieuwe plaat met het kersverse ‘Nightfall’ als onze persoonlijke favoriet. Vandaag helaas geen Savatage-cover, maar iets voorzichtiger middels de Iron Maiden-cover ‘Caught Somewhere In Time’. Leuk, maar toch liever die van Savatage jongens. Met ‘Godspeed’ kwam helaas al een eind aan een show die wat ons betreft gerust nog wat langer mocht duren, maar er komen nog release-shows aan!

Ancient Rites004

Het was lang geleden dat we ANCIENT RITES (8) nog eens aan het werk zagen. We kregen vanavond een beetje een best off set. Het beviel ons stukken beter dan de laatste keer op Summerfest, al heel wat jaartjes geleden. Terug als five piece, zo zien we ze het liefst. Het deed deugd ouwe krakers als ‘Obscurity Reigns’, ‘Evil Prevails’, ‘Aris’ en ‘Death Messiah’ nog eens te horen. Naar het einde toe vonden we het soms een beetje slordig overkomen, maar hun horde ‘stood as one’ en genoot met volle teugen. Wij gaan er dus niet te veel over palaveren, de mensen waren tevreden en genoten en dat is nog altijd het belangrijkste. Moe, tevreden en voldaan zoals dat heet, trokken we huiswaarts. Dankuwel Plutofest, het was dik in orde!

Ancient Rites Thorium 1 Thorium 2 Aktarum 1 Aktarum 2 Aeveris Shocker 1 Shocker 2 Cobracide