... / Story's / Festivals / ROADBURN maakt eerste namen voor editie 2023 bekend
Festivals

ROADBURN maakt eerste namen voor editie 2023 bekend

Met onder meer Deafheaven, Julie Christmas, David Eugene Edwards, Wolves In The Throne Room en Brutus heeft Roadburn de eerste namen voor 2023 bekendgemaakt. Het door de jaren heen immens populair geworden festival vindt plaats van 20 tot en met 23 april in 013, Tilburg. De ticketverkoop start op 15 november 2022.

Artistic director Walter Hoeijmakers laat weten erg verheugd te zijn om de line-up van Roadburn opnieuw samen te kunnen stellen. “Vooral in een wereld die op zijn kop staat en alle uitdagingen waarmee de livemuziekindustrie wordt geconfronteerd. Roadburn 2023 belooft een zeer opwindende editie van het festival te worden, zelfs tijdens het doorploegen van de ‘underground’ post-pandemie.” Roadburn kiest deze keer niet voor een curator zien ‘omdat er zoveel obstakels en valkuilen zijn om te overwinnen’. “Het zou moeilijk zijn voor een curator om de artistieke en muzikale dromen volledig te realiseren. Wij bij Roadburn zullen ervoor zorgen dat de editie 2023 net zo avontuurlijk en verkennend zal zijn als altijd, het festival zal zoals altijd een ankerpunt zijn. Het wordt een zeer actuele editie, die de wereld weerspiegelt zoals die vandaag is.”

De namen

Deafheaven

DEAFHEAVEN

DEAFHEAVEN komt naar Roadburn om de 10de verjaardag van hun baanbrekende tweede album ‘Sunbather’ te vieren. De band zal niet alleen de plaat volledig uitvoeren, maar daar ook een tweede set aan toevoegen waar ze hun nieuwste ‘Infinite Granite’ zullen spelen. Oorspronkelijk gepland voor Roadburn 2020 zal JULIE CHRISTMAS volgend jaar eindelijk optreden met een Europese exclusieve set. Met ook nog eens de belofte van nieuw materiaal aan de horizon wordt dit een show die je gezien moet hebben. Met een al even rijke back-catalogus kijken we ook uit naar de passge van DAVID EUGENE EDWARDS die een fijne selectie belooft uit het oeuvre van 16 Horsepower, Wovenhand en zijn soloplaten.

Brutus Lokerse Feesten 2022 Gino Van Lancker 6 (1)

BRUTUS - Foto: Gino Van Lancker

WOLVES IN THE THRONE ROOM zal hun toch al meeslepende optreden kruiden met extra audio- en visuele componenten om een exclusieve set met de titel ‘Shadow Moon Kingdom’ te creëren. Ook het Belgische BRUTUS kan eindelijk het langverwachte (uitgestelde) debuut maken op Roadburn en komt de jongste plaat ‘Unison Life’ voorstellen. Ook BIG BRAVE heeft met ‘nature morte’ een nieuwe plaat klaar en wil die maar al te graag op Roadburn presenteren. Ook van de partij in 2023: THE SOFT MOON, GILES COREY (met full band), CHAT PILE, CANDY, KEN MODE (one-off show!), SHOW ME THE BODY, het pas heropgerichte BURST en hun Zweedse landgenoten NORNA.

Commissioned Music

Jxxx

Onder de noemer ‘Commissioned Music’ geeft Roadburn sinds 2018 aan artiesten de opdracht om originele composities te maken en uit te voeren op het festival. Ook in 2023 zullen tal van dergelijke projecten ‘in opdracht’ te zien zijn, deze keer met een bijzondere focus op underground artiesten. De eerste aankondiging is ‘John Cxnnor performing All My Future's Past’. De broers Ketil en Rasmus Sejersen groeiden op in de hardcorescene van Denemarken en de invloed daarvan is voelbaar in de muziek die ze maken als LLNN, maar infiltreert ook in hun werk onder de naam John Cxnnor. Voor deze opdracht zullen ze de industrial elektronica van het John Cxnnor-project versterken met de bijdragen van collega-muzikanten uit de hardcorescene die hen mee gevormd heeft.  

Nu ook dans op Roadburn

A0k5j000002epfvuam Original

Roadburn werkt in 2023 voor het eerst samen met Schouwburg Tilburg om dans te omarmen als onderdeel van het Roadburn-landschap. Dance Of The Seven Veils (foto: AB) wordt tot leven gebracht door regisseur Aïda Gabriëls met muzikale begeleiding van Colin H. Van Eeckhout (CHVE, Amenra), Pieter-Jan Van Assche (Innerwoud) en sopraan Astrid Stockman. Tickets voor dit evenement worden verkocht als een upgrade bij de ‘klassieke’ Roadburn-tickets, met korting voor Roadburn-bezoekers.

Tickets

De ticketverkoop gaat van start op 15 november om 19.00 u via roadburn.com. Een vierdaags ticket kost 244 €, een driedaags ticket heb je voor 214 €. Dagtickets kosten 79 € (incl. kosten).

A Crowd Vibe The Terminal Koepelhal Roadburn 2022 Paul Verhagen Photography 208470

Sfeer troef op ROADBURN 2022 - Foto: Paul Verhagen