... / Story's / Markant / De terugkeer van de goede oude cassette!
Markant

Updated 12/04/2022

Markant

De terugkeer van de goede oude cassette!

Het is niet enkel vinyl dat ondertussen al enkele jaren een ware heropleving doormaakt. Ook de goede oude cassette lijkt terug van vrijwel helemaal weg te zijn geweest. Heel wat nieuwe releases verschijnen tegenwoordig als tapes in een gelimiteerde oplage en zijn in de kortste keren uitverkocht. Oudere albums worden met de regelmaat van de klok eveneens opnieuw als cassette heruitgebracht. Een van de voornaamste en meest succesvolle tape-labels is het Duitse label DARKNESS SHALL RISE dat in 2015 in het leven werd geroepen door Denny Wolfram. Het label concentreert zich voornamelijk op de heruitgave van (black) metalklassiekers en wist in slechts enkele jaren tijd een ijzersterke reputatie op te bouwen.

“Ik ben geboren in 1981”, vertelt Denny. “Muziek speelt al sinds mijn jeugd een heel belangrijke rol in mijn leven. Vanaf 1992/1993 was er werkelijk niets anders in mijn leven. De eerste platen die ik kocht, waren albums van Bon Jovi, Nirvana en Guns N' Roses. Bands zoals Metallica, Megadeth en Black Sabbath volgden daarop vrij snel. Ik ben echt opgegroeid met cassettes. Velen kunnen zich ongetwijfeld nog wel herinneren hoe dat er destijds aan toe ging. Echt veel geld om nieuwe releases te kopen had je als tiener niet. Van zodra dat iemand in je vriendenkring een nieuw album had gekocht, werd dat onmiddellijk opgenomen op een cassette en gekopieerd voor de vrienden. Als ik destijds onderweg was, had ik altijd mijn walkman bij om naar cassettes te luisteren.”

Het prille begin

Orlog

“Het allereerste concert dat ik ooit bezocht was een optreden van Dismember. Ze hadden toen Dissection als voorprogramma bij, en die band blies me toen volledig weg. Ik ben daarop helemaal in de black/death metalscene en heel het undergroundgebeuren gedoken. Van 2000 tot 2010 speelde ik zelf in een band, Orlog. Ik stak daar toen zowat al mijn energie in. Er werd iedere week gerepeteerd en we waren regelmatig onderweg om concerten te geven. In 2002 heb ik met Orlog een demo opgenomen. Daar hebben we toen 500 exemplaren van gemaakt. Dat was toen nog ‘lege’ cassettes kopen in de winkel, en vervolgens thuis met een cassettedeck voortdurend nieuwe kopieën maken. Toen de band werd opgeheven zocht ik naar een nieuwe uitlaatklep. En zo kwam ik in 2014 op het idee om een paar van mijn favoriete albums en demo's officieel opnieuw uit te brengen als muziekcassette. Ik had het gevoel dat heel wat van mijn favoriete albums weliswaar op cd en op vinyl beschikbaar waren, maar niet als tape. En zo groeide bij mij steeds meer het idee om dat eens zelf te proberen. Even later was Darkness Shall Rise geboren."

De eerste releases

Eminenz

“Eminenz is een black metalband die uit mijn buurt komt. Ik heb hen toen eens gecontacteerd en zo is mijn eerste release - de heruitgave van hun debuutalbum ‘Exorial’ - tot stand gekomen. In het begin wilde ik enkel een paar Duitse bands heruitbrengen en mijn label GUC (German Underground Classics) als naam geven. Maar dat idee heb ik gelukkig al snel laten varen. Ik hou enorm van metal die uit het Oostblok komt. Bands zoals Master’s Hammer. Mijn allereerste tape-box - ‘Into Dark Crypts’ van de Tsjechische band Root - zal alleen al daarom altijd speciaal voor mij blijven. Ik heb in 2016 hun bassist Igor Hubik een aanbod gedaan en ben vervolgens naar Brno gereden waar ik een heel weekend samen met Big Boss en hun oude gitarist Peter ‘Blackie’ Hosek in een café heb zitten brainstormen. En dat is uiteindelijk een box met maar liefst 13 tapes geworden. Dat was toen allemaal nog nieuw voor mij. Het label bestond toen weliswaar al, maar dat was het eerste ‘grotere ding’ dat ik toen heb gedaan.”

De heruitgave van klassiekers

DSR 106 CELTIC FROST The Sign Of The Usurper 1 1024X578

“Het merendeel van mijn releases zijn bekende albums en vaak klassiekers. Ik zou nooit iets uitbrengen waar ik niet achter sta. Ik probeer altijd om een product af te leveren dat recht doet aan de muziek. Voor mij is het belangrijk dat de band in kwestie en de kopers van mijn releases een hoogwaardig en misschien zelfs uniek verzamelobject in handen krijgen. Ik zou nooit een box uitgeven met daarin enkel de betreffende tapes en verder niets. Ik probeer er echt voor te zorgen dat iedere box iets speciaals heeft. Naast de tapes is voor mij het boek dat erbij hoort altijd het middelpunt. Daar kruipt enorm veel werk en tijd in. Toch vind ik het heerlijk om daar aan te werken … zoeken naar oude flyers, foto's, posters en recensies. Nieuwe interviews afnemen en alles verzamelen om dan uiteindelijk door mijn grafische ontwerper tot in het kleinste detail te laten uitwerken. Sommige mensen zijn misschien niet geïnteresseerd in dergelijke extra's, maar voor mij zijn ze essentieel en maken ze van zo'n tape-box iets bijzonders. Veel metalfans beseffen dat je pas echt van een album kunt genieten als je het hele pakket in je handen hebt … het album, de teksten en dit alles gepresenteerd in een mooie lay-out. Cassettes hebben een bepaalde charme, en ergens ook wel een nostalgisch karakter. Ik denk dat de cassette velen herinnert aan hun jeugd. Cassettes hebben ook een zeker ‘old school’-karakter dat nog steeds enorm leeft onder de metalfans."

Hoge productiekosten

Mayhem

"Ik laat mijn tapes produceren in de Tsjechische Republiek of in Bulgarije. De inlays laat ik drukken in Duitsland. Die worden dan vervolgens naar Tsjechië of Bulgarije gestuurd waar ze worden gevouwen en verder worden verwerkt. Al het andere drukwerk zoals de boeken en de posters laat ik eveneens in Duitsland drukken. De boxen zelf worden gemaakt in Polen en de rest zoals de patches, pins en vlaggen komen meestal uit China. Zo’n tape-box is niet echt goedkoop, maar als je ziet wat voor werk en kosten er allemaal in kruipen, dan is dat zeker begrijpelijk. Zoals al eerder aangehaald is zo’n box een verzamelobject waar heel veel werk in steekt. De kosten voor het produceren van een cassette is vandaag de dag al bijna even hoog als een elpee. Ik betaal tegenwoordig zo’n 4 € voor een cassette. Ik betaal per tape 2 € belasting. Ik moet licensies betalen, en dat kost ook geld. Ik moet een bijdrage aan GEMA betalen in Duitsland. Er zijn de kosten voor verpakkingsmateriaal en bijdrages voor het betalen met PayPal. En ik heb een graficus in dienst die al de lay-outs verzorgd. Dat kost allemaal veel geld."

Dissection

DSR 118 DISSECTION I Am The Great Shadow Back 1

"Een drietal jaar geleden heb ik enkele boxen van o.a. Immortal en Enslaved uitgebracht. De releases van black metalbands uit de jaren ’90 … dat is echt de muziek waar ik mee ben opgegroeid. Eén van mijn populairste tape-boxen is ‘I Am The Great Shadow’, een Dissection-box met maar liefst 19 cassettes. Dissection is een heel belangrijke band voor mij. De platen ‘The Somberlain’ en ‘Storm Of The Lights Bane’ zijn absolute klassiekers en behoren wat mij betreft tot de beste albums die ooit zijn gemaakt. Ik heb voor die box contact opgenomen met hun oude gitarist Set Teitan. Nadat we mijn idee eens samen bekeken hadden, ben ik in december 2019 naar Stockholm gevlogen om alles te bespreken. Ik had de mogelijkheid om er een gigantische box van te maken. Ik wilde dat echt goed doen en er ook enkele rehearsals in steken die niemand ooit eerder had gehoord. En dat maakt die box meer dan bijzonder. De demo’s zitten er allemaal afzonderlijk bij, evenals de EP en een dik boek zodat je ook op visueel vlak iets hebt om naar te kijken wanneer je naar de tapes luistert."

Katatonia

DSR130 KATATONIA Melancholium Scaled

"De jongste tape-box die net is verschenen, is ‘Melancholium’ … een box met 6 cassettes met het werk uit de beginperiode van de band Katatonia. Deze box - gelimiteerd op 1.000 exemplaren - is wederom een heel mooi werkje geworden dat zonder enige twijfel snel zal uitgroeien tot een waar verzamelobject. De tapes (‘A Sunset Choir For The Daylight Harvest’, ‘Jhva Elohim Meth’, ‘Dance Of December Souls’, ‘For Funerals To Come’, ‘Brave Murder Day’ en ‘Sounds Of Decay’) zitten in een stevige kartonnen luxe-box met zilverkleurige foliedruk, samen met een hardcover-book met veel nooit eerder verschenen foto’s, liner notes en tal van interviews met o.a. Dan Swanö, Mikael Åkerfeldt, Fredrik Norrman, Roberto Mammarella, Tomas Nyqvist en Paul Groundwell, een metalen pin, een backpatch, een vlag, 5 posters en een genummerd certificaat (gesigneerd door Anders Nyström en Jonas Renkse)."

Toekomstmuziek

DSR 134 EMPEROR Fire Demise

"De volgende boxen die op de planning staan zijn ‘Fire & Demise - Into The Infinity Of Darkness’, een officiële box met maar liefst 14 cassettes die het hele oeuvre omvat van de Noorse black metallegende Emperor, evenals heruitgaven van 5 albums van Mortiis (‘The Song Of A Long Forgotten Ghost’, ‘Ånden Som Gjorde Opprør’, ‘Keiser Av En Dimensjon Ukjent’, ‘Blood And Thunder’ en ‘The Shadow Of The Tower’). Daarnaast ben ik ook net begonnen aan de voorbereiding van een box met de hele discografie van Mysticum en Manes." 

Voor meer info: https://www.facebook.com/darknessshallriseproductions/ - https://darknessshallrise.de/?v=d3dcf429c679

DSR 135 139 MORTIIS Scaled