... / Story's / Markant / SABATON: ‘The War To End All Wars’ - Luistersessie
Markant

SABATON: ‘The War To End All Wars’ - Luistersessie

Op 4 maart aanstaande komen de Zweedse stormtroopers van Sabaton met het nieuwe, tiende studioalbum ‘The War To End All Wars’. Rock Tribune kreeg de uitnodiging om het album al eind november te beluisteren en met de heren samen een flink gevulde dag te beleven in het Brusselse Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis.

Dat deze luistersessie in België plaatsvond had zijn redenen. ‘The War To End All Wars’ is een conceptalbum over de Eerste Wereldoorlog en daarin heeft België een belangrijke rol gespeeld. En Sabaton is hier erg populair. In 2019 sloot de band de zondag af op Graspop als headliner en in maart staan ze geboekt om het Antwerpse Sportpaleis te laten vollopen. Bassist/manager Pär Sundström ontdekte het Legermuseum twee jaar geleden op zijn perstrip doorheen Europa toen interviews ook al plaatsvonden in datzelfde museum. Hij was zo onder de indruk van de uitgebreide verzameling wapens, harnassen, uniformen, tanks en vliegtuigen uit (beide) wereldoorlogen dat de keuze voor deze plek al vlug onbetwist was.

De internationale pers is voor het eerst na de Covid-crisis uitgenodigd om niet via internet maar in levende lijve contact te hebben met elkaar en de band. Daar gaan enkel formaliteiten en een test aan vooraf, maar dat nemen we er graag bij. Er wordt verzameld in een grote hal tot het tijdstip aangebroken is voor de luistersessie in een zaal waar een groot exemplaar van een V1-bom boven onze hoofden hangt. Voor een grote afbeelding van het artwork houdt de band een korte introductie en vervolgens laten we de muziek voor zich spreken.

Sabaton LS (1) Sabaton LS (2) Sabaton LS (3) Sabaton LS (4) Sabaton LS (5)
 

Het album begint met de moord op aartshertog Frans Ferdinand - wat de rechtstreekse aanleiding was tot het begin van de Eerste Wereldoorlog - en eindigt in Versailles waar het vredesverdrag gesloten werd. Na de beluistering van het album starten de interviews en krijgen we een rondleiding in het museum dat prat kan gaan op tal van waardevolle relikwieën. We kunnen ook gewoon zelf rondslenteren en de curiositeiten op ons eigen tempo aanschouwen. Het is vooral de grote, levensechte replica van het vliegtuig ‘The Red Baron’ dat onze aandacht trekt. Op vorig album ‘The Great War’ heeft Sabaton hier al een song aan gewijd en deze immense replica trekt dan ook ieders aandacht. Als je enigszins interesse hebt in wetenswaardigheden over beide wereldoorlogen, dan ben je in dit museum uren zoet en is dit een echte aanrader.    

We verheugen ons nu al op de maand maart met het album en de (geplande) concerten!

IN CONCERT: The Tour To End All Tours (met The Hu en Lordi)

24/03/2022 – Sportpaleis, Antwerpen (BE)

25/03/2022 – Ziggo Dome, Amsterdam (NL)

Een meer uitgebreide versie van dit artikel lees je in RT 204.

Advertising