... / Story's / Actueel / FISH kondigt afscheidstournee ‘Road To The Isles 2024-2025’ aan
Actueel

FISH kondigt afscheidstournee ‘Road To The Isles 2024-2025’ aan

Ruim vier jaar later dan oorspronkelijk gepland gaat het dan toch gebeuren: de iconische Schotse zanger-songwriter-muzikant FISH komt in oktober naar Europa voor 24 shows tijdens zijn ‘Road To The Isles 2024-2025’-tournee. De euforie over het vooruitzicht om deze levende legende eindelijk weer live aan het werk te kunnen zien wordt echter wel enigszins overvleugeld door het nieuws dat dit tevens zijn definitieve afscheidstournee is …

FISH en zijn live-band - bestaande uit louter oudgedienden – zullen vijf shows in Nederland en één in Luxemburg geven, een Belgische datum is niet voorzien. De voorverkoop van de tickets start aanstaande vrijdag 2 februari om 10:00 uur via www.fishmusic.scot en via de websites van de respectievelijke poppodia (zie onderaan). Fish: "Het benoemen van een tour als 'afscheidstournee' heeft wel iets. Ik ben zo blij dat ik erin geslaagd ben om een 'best of'-samenstelling van muzikanten uit mijn hele live-carrière bij elkaar te brengen om samen met mij de bus in te stappen op mijn laatste uitstapje. Het zijn niet alleen zeer getalenteerde muzikanten, maar ook oude vrienden en medeschrijvers van enkele van de beste nummers die ik in de 35 jaar als soloartiest heb uitgebracht. Het voelt meer als een Hollywoodfilm van veteranen die weer bij elkaar komen voor een laatste missie dan als een rock-‘n-rolltour. De betrokken persoonlijkheden en karakters zullen ervoor zorgen dat het zowel op als naast het podium leuk wordt."

Fish 1

De band

Toetsenist Mickey Simmonds was de belangrijkste co-schrijver van Fish's eerste soloalbums 'Vigil In A Wilderness Of Mirrors' en 'Internal Exile'. Gitarist Robin Boult is sinds 1991 een vaste live-muzikant, co-schrijver en studiosessiemuzikant bij Fish en was betrokken bij de laatste drie albums '13th Star', 'Feast Of Consequences' en bij het afscheidsalbum 'Weltschmerz' uit 2020 dat Fish samen schreef Steve Vantsis. Steve zelf is op zijn beurt al jaren de belangrijkste steun en toeverlaat van Fish en zal bas spelen tijdens de tour, terwijl drummer Gavin Griffiths terugkeert voor het vervolledigen van de ritmesectie. De band zal worden uitgebreid met achtergrondzangeres Elisabeth Troy Antwi die op een aantal van Fish's albums heeft gezongen en met wie hij het duet 'Incomplete' zong op het album ‘Raingods With Zippos’ uit 1999.

Geen eindeloze afscheidstournee

Hoewel de leden van zijn nieuwe tourband nooit eerder samen op het podium stonden, maakten Mickey, Robin en Steve wel al deel uit van een van de meest dynamische line-ups die Fish mee op pad nam tijdens de 'Sunsets On Empire'- tournee van 1997. FISH: "Ik wilde echt niet op mijn afscheidstournee gaan met een groep vreemden of huurlingen en alleen maar nieuwe mensen leren kennen van wie ik al na een paar weken afscheid zou nemen. De tour wordt niet zo'n eindeloze afscheidstournee die maandenlang ronddraait. Ik wilde altijd dat het relatief kort zou zijn, maar lang genoeg om te genieten van het podium en the road, voordat het vermoeiend en uitputtend zou worden. Het moet een leuke aangelegenheid zijn en deze band voldoet op elk vlak aan alle eisen. Iedereen in de line-up heeft wel eens met mij in de studio gezeten of is met mij op pad geweest om nummers uit mijn solocatalogus en daarbuiten uit te voeren."

Fish Marillion

FISH met MARILLION 'in the early days' - Foto © Marillion/Edinburgh News

Solomateriaal én Marillion

FISH vervolgt: "Ik wil me niet elke avond aan dezelfde setlist houden. Er zijn zoveel potentiële nummers voor de set dat we allemaal vonden dat een flexibel feest beste manier was. We repeteren ongeveer 25-30 nummers, zodat we genoeg materiaal hebben om in de set wat en wanneer we willen te spelen. Dit houdt het interessant en leuk voor ons en voor de fans, die niet weten welke nummers er gespeeld zullen worden op de avond dat ze komen. De setlist bevat nummers uit mijn 12 soloalbums en natuurlijk materiaal uit mijn tijd bij Marillion. Er zijn een paar epics uit die tijd die ik niet kan negeren en om eerlijk te zijn kijk ik er eigenlijk naar uit om een paar van die nummers opnieuw te spelen. De bandleden hebben ze allemaal wel eens gespeeld en zijn allemaal meer dan capabel om over de hele linie fantastische vertolkingen af te leveren. Het wordt eigenlijk best spannend om veel van het materiaal opnieuw te gaan spelen met deze historische line-up."

Outer Hebrides Figure 3 (A3536876)

FISH en zijn vrouw Simone trekken zich binnenkort terug in de Outer Hebrides - Foto © NatureScot

Met pensioen op een ruig eiland

De ‘Road to the Isles’-tour is geïnspireerd op het feit dat FISH en zijn vrouw Simone zich later dit jaar zullen terugtrekken in een boerderij die ze hebben overgenomen op een ruig eiland in de Outer Hebrides ten noordwesten van Schotland. Ze verhuizen eind dit jaar definitief naar deze Western Isles (in het Schots: Na h-Eileanan an Iar). FISH verkoopt in mei zijn voormalige opnamestudio en het huis in Haddington, East Lothian, waar hij woonde sinds hij Marillion in 1988 verliet: "Het zal in sommige opzichten triest zijn om East Lothian te verlaten na zoveel jaren en na zoveel geschreven, opgenomen en gecreëerd te hebben hier in de studio. Al mijn soloalbums behalve 'Vigil' zijn in dit gebouw opgenomen. Het was een vreemd gevoel om onlangs het demomateriaal voor de 2024 'Vigil' en 'Internal' re-releases door te nemen en te luisteren naar de vroege versies van die nummers die hier geschreven werden kort nadat ik naar Haddington verhuisde. Ik laat veel herinneringen achter in het huis en de tuin en het zal altijd een speciale plaats in mijn leven innemen. De croft is echter een compleet nieuw avontuur waar mijn vrouw en ik met spanning naar uitkijken."

Muzikant, schrijver, tuinier

Fish 2

Derek William Dick uit Edinburgh, Schotland (geboren op 25 april 1958) werd bekend als zanger en songtekstschrijver FISH van de neo-progressieve rockgroep Marillion, waarmee hij in de jaren tachtig van de vorige eeuw geschiedenis schreef, getuige het mega-succes van de albums ‘Script For A Jester’s Tear’, ‘Fugazi’, ‘Misplaced Childhood’ en ‘Clutching At Straws’. Vooral de hits ‘Kayleigh’ (FISH doet het verhaal achter de song uit de doeken in de video onderaan) en ‘Lavender’, afkomstig van ‘Misplaced Childhood’ (1985), zingt iedereen nog altijd luidkeels mee.

FISH eigen songs zijn geen lichte kost. De trotse Schot ziet zichzelf eigenlijk meer als schrijver dan als muzikant of zanger, en de songs die hij schrijft zijn niet zelden een weerslag van zijn dagelijkse observaties van de maatschappij. De wereld staat permanent in brand en leidt daardoor volgens FISH tot angst, eenzaamheid en depressies. Het is vooral ook daarom dat het werken in zijn grote tuin in Schotland hem de broodnodige rust en relativering brengt. Vandaag de dag is hij dan ook een volleerd hovenier-tuinier die met het verbouwen van groente en fruit in zijn eigen levensonderhoud voorziet.

‘Road To The Isles’ Tour

02/10/2024 - Centre Culturel Opderschmelz, Dudelange (LU)

04/10/2024 - Muziekgieterij, Maastricht (NL)

05/10/2024 - Muziekcentrum, Enschede (NL)

06/10/2024 - Oosterpoort, Groningen (NL)

08/10/2024 - Tivoli-Vredenburg, Utrecht (NL)

09/10/2024 - Tivoli-Vredenburg, Utrecht (NL)