... / Story's / Actueel / METAL BLADE RECORDS viert 40 jaar met documentaire en re-release ‘Metal Massacre Volume One’
Actueel

Updated 25/04/2022

Actueel

METAL BLADE RECORDS viert 40 jaar met documentaire en re-release ‘Metal Massacre Volume One’

METAL BLADE RECORDS zet de viering de 40ste verjaardag van het label extra kracht bij met de re-release van ‘Metal Massacre Volume One’, voor het eerst sinds 1984 op vinyl in beperkte oplage. De plaat werd oorspronkelijk uitgebracht op 14 juni 1982 en verzamelde het beste van Los Angeles' niet-getekende acts van die tijd zoals METALLICA, RATT en MALICE.

Brian Slagel

“Het eerste waar ik bij onze 40ste verjaardag aan dacht, was het opnieuw uitbrengen van het eerste ‘Metal Massacre’-album”, vertelt Brian Slagel, oprichter van Metal Blade Records (zie foto). “Ik dacht dat het moeilijk zou zijn om de rechten te krijgen enz., maar het werd uiteindelijk een van de gemakkelijkste dingen, want alle bands waren super cool. We plannen nog een aantal shows en feesten voor dit jaar, dus hou ons in de gaten. Het was een behoorlijk overweldigende reis tot nu toe. Ik wil dan ook alle mensen bedanken met wie we de afgelopen jaren hebben samengewerkt!”

Webstore Image 90S

De tracklist voor de heruitgave bevat alle nummers die oorspronkelijk op de eerste en tweede druk van de iconische compilatie stonden. De limited-edition ‘Ruby Red vinyl’ is beschikbaar op slechts 5.000 exemplaren. Bestellen kan HIER. De 2.000 exemplaren geperst op transparant vinyl via metallica.com, waren in een oogwenk de deur uit en zijn niet meer verkrijgbaar.

Later dit jaar opent in Las Vegas het METAL BLADE MUSEUM, waar fans memorabilia en artefacten kunnen zien die teruggaan tot de oprichting van het label. Er staat ook een documentaire op stapel met interviews met de originele Metal Massacre-artiesten (teaser - zie onderaan)

Metal Massacre Volume I

Side One:

1 - Steeler - ‘Cold Day In Hell’

2 - Bitch - ‘Live For The Whip’

3 - Malice - ‘Captive Of Light’

4 - Ratt - ‘Tell The World’

5 - Avatar - ‘Octave’

Side Two:

1 - Black 'N Blue - ‘Chains Around Heaven’

2 - Cirith Ungol - ‘Death Of The Sun’

3 - Demon Flight - ‘Dead Of The Night’

4 - Pandemonium - ‘Fighting Backwards’

5 - Malice - ‘Kick You Down’

6 - Metallica - ‘Hit The Lights’

Het begin van Metal Blade

MBR

Aan het begin van de jaren 80 ontpopte LA zich tot het rock-'n-roll-hart van de VS. Brian Slagel ging op zoek naar de meest unieke, authentieke en zwaarste bands om naar de Westkust te komen. Samen met vriend John Kornarens splitsten de twee het Metal Massacre-project in tweeën: Slagel was verantwoordelijk voor artwork en masteringfaciliteiten, terwijl Kornarens een studio onder de arm nam om de plaat te maken. “We waren totale amateurs die het maken van een plaat als een schoolproject benaderden, we gebruikten zelfs de Gouden Gids veel”, aldus Kornarens toe. Die compilatie was de basis van Slagel's METAL BLADE RECORDS dat uitgegroeid is tot een van de meest vooraanstaande heavy metal-platenlabels aller tijden.”

Het begin van Metallica

Metallica With Ron Mcgovney 678X381

Op de eerste persing van Metal Massacre stonden 10 tracks, met als afsluiter Metallica’s 'Hit The Lights', het eerste nummer dat drummer Lars Ulrich en gitarist James Hetfield samen schreven. “Toen ik de compilatie aan het samenstellen was, belde hij me op’, herinnert Slagel zich zijn gesprek met Ulrich die toen nog een tiener was. "Hij was aan het jammen met James en een paar andere jongens in hun garage en speelde covers van DIAMOND HEAD en zo. Lars vroeg me: 'Hé, als ik een band samenstel en je een origineel nummer geef, zet je dat dan op de plaat?' En ik zei: Zeker, natuurlijk doe ik dat. Dat was dus eigenlijk het begin van METALLICA."

“Op de dag van de mastering hadden Brian en ik alle nummers klaar, behalve de bijdrage van Lars' nieuwe band METALLICA”, herinnert Kornarens zich. ‘De sessie zou om 15.00 u beginnen en we stonden op het trottoir in Hollywood te wachten tot Lars zou komen opdagen met het materiaal. Even later arriveerde hij dan toch en haalde simpelweg een cassette uit zijn achterzak."

Slagel en Kornarens maakten van de Metal Massacre-albums een succesvolle serie die onder meer SLAYER, OVERKILL en POSSESSED en talloze andere artiesten een legendarische status gaf. METAL BLADE RECORDS, vandaag de thuisbasis van AMON AMARTH, KILLSWITCH ENGAGE, ALLEGAEON, CANNIBAL CORPSE en WHITECHAPEL, wordt nog steeds beschouwd als een van de toonaangevende spelers binnen de moderne heavy metal.