... / Story's / Actueel / Nieuw hoofdstuk in het verhaal van WHILE SHE SLEEPS
Actueel

Updated 09/12/2023

Actueel

Nieuw hoofdstuk in het verhaal van WHILE SHE SLEEPS

WHILE SHE SLEEPS brengt de nieuwe single ‘Down’ uit, waarop Alex Taylor van mede Sheffield band Malevolence te horen is. Het nummer gaat vergezeld van een video, die de band in DIY-stijl heeft gemaakt als een "labour of love" project.

Na het introduceren van een nieuwe draai aan hun geluid met de single ‘Self Hell’, de titeltrack van hun nieuwe album dat op 29 maart verschijnt via Spinefarm, brengt WHILE SHE SLEEPS nu een tweede nummer uit. Hoewel ‘Down’ voortkomt uit de wens van de Engelse band om een wervelwind van frisse invloeden naar voren te brengen, behoudt het toch de felle agressie die de wortels van de band kenmerkt. Het nummer opent met een onheilspellend gebrul van een MS-20 synth, voordat knarsende zware riffs, industriële beats en een melodieuze hook de intensiteit verhogen. Gecompleteerd door een woest couplet van Alex Taylor geeft het nummer aan waar WHILE SHE SLEEPS in 2024 naar toe gaat: een maximalistische, alles-kan-houding, aangedreven door branie en zelfvertrouwen.

Wss

Nieuwe sound

"'Down' was een centrale pijler in het nieuwe album tijdens het schrijfproces van 'Self Hell'”, zegt gitarist Sean Long. “Loz stond helemaal in vuur en vlam en het gaf het nummer een nostalgische Sleeps-stijl. De werktitel voor dit nummer was 'Film-Riffs', gewoon omdat het klonk alsof het in een actiefilm zou kunnen. En dat is ook zo. Dat is precies wat het is. Een nieuwe sound met een hoge intensiteit waar je niet omheen kunt. Het was een van de eerste demo's waarvan we wisten dat het een integraal onderdeel van het album zou worden, het bevat alle elementen van de afgelopen 10+ jaar, maar we hebben ook stappen ondernomen om nieuwe gebieden te verkennen en nieuwe geluiden te introduceren. De onmiskenbare MS20 heeft zijn stempel gedrukt op het nieuwe geluid van Sleeps en geeft het nummer meteen een identiteit van zodra het begint. 'Down' gaat over ons diepste verlangen om ons vrij te voelen uit de greep van onze eigen dwang; trauma, verleden, maatschappij en alles daartussenin. Terwijl we allemaal deze reis in het leven maken, zijn er altijd obstakels die onze vooruitgang op het pad belemmeren. Vaker wel dan niet manifesteren deze zich in de vorm van mensen die je vrijheid gewoon in de weg staan en je naar beneden halen."

Feat. Alex Taylor

Malevolence 2022

De begeleidende video werd geregisseerd en gemonteerd door de band, die 1.175 foto's aan elkaar monteerde - ongeveer vijf foto's in elke seconde van de video. Voeg daarbij een karakteristiek explosief optreden van de band, een larger-than-life gastoptreden van Alex Taylor, 15 liter verf, 7 bussen spuitverf, 2 brandblussers en een doos vuurwerk, en je hebt een idee van de nauwelijks gecontroleerde chaos die ontstaat. De video zal binnenkort beschikbaar zijn in de vorm van een flick-book, een versie met een zachte achterkant die men kan synchroniseren met de audio om een unieke fysieke kijkervaring te creëren.

"De video is gemaakt vanuit de kern van ons ethos, we wilden iets maken dat de houding van Sleeps belichaamde, in onze meest natuurlijke omgeving”, voegt gitarist Mat Welsh hieraan toe. “In een tijd waarin AI de overhand neemt en technologie overal aanwezig is, was het idee achter de video om het tegenovergestelde te doen door de tekst en emotie van het nummer fysiek over te brengen. We gebruikten alleen onszelf, een kleine ruimte, wat verf en onze creativiteit en expressie. Het duurde zeven dagen om de video op te nemen. De kortste weg is niet gelijk aan de beste reis en wij geloven dat goede dingen ontstaan door focus en hard werken. Deze video is daar een bewijs van."