... / Story's / Actueel / WHILE SHE SLEEPS maakt sonische sprong voorwaarts – Nieuwe single nu uit
Actueel

Updated 13/09/2023

Actueel

WHILE SHE SLEEPS maakt sonische sprong voorwaarts – Nieuwe single nu uit

Het uit uit Sheffield, VK afkomstige kwintet WHILE SHE SLEEPS heeft vandaag hun gloednieuwe single ‘Self Hell’, tevens het titelnummer van hun zesde studioalbum dat op 15 maart 2024 zal verschijnen, uitgebracht. Volgens de metalcoreband voelt ‘Self Hell’ als een tweede debuutalbum ‘door te putten uit een veel breder palet aan invloeden om een sonische collage te maken van de muzikale passies van elk lid.’

Wss2

WHILE SHE SLEEPS is en blijft ook op het nieuwe album ‘compromisloos onvoorspelbaar’. De riffs zijn nog steeds granietzwaar, maar putten uit meer diverse invloeden zoals Aphex Twin, Gorillaz, Bicep, The Prodigy en Kendrick Lamar. Dat heeft geleid tot een breder scala aan instrumenten, vooral dan vintage synths zoals de Korg MS-20 en de Behringer TD-3. Net zo belangrijk was hun houding. De leden van WHILE SHE SLEEPS groeiden allemaal op in mijndorpen rond Sheffield en herinnerden zich hoe Britpop tijdens hun jeugd de omgeving omringde. "De titel van het album is de basis van hoe we onszelf en de wereld zien”, vertelt gitarist Sean Long. “Iedereen heeft een subjectieve ervaring als geen ander. Maar de constante die ons bindt zijn de verschillen tussen ons en het feit dat we allemaal op onze eigen manier lijden. Wees niet te snel met oordelen en demoniseren, jouw tijd komt voor verlossing of verdoemenis.”

Nieuw niveau

Wss

WHILE SHE SLEEPS putte inspiratie uit een reeks buitenbeentjes die ver verwijderd zijn van de hokjes waarin je de band gewoonlijk zou plaatsen. “Elk lid heeft een ander perspectief van inspiratie ingebracht dat zo ver uit elkaar ligt dat het ons heeft achtergelaten met een zeer vreemd en bevredigend geluid. Dit is een spirituele onderneming die we constant in beweging moeten houden. We doen dit door onszelf bang te maken met dingen die we eigenlijk niet zouden moeten doen."

De single ‘Self Hell’ demonstreert de sonische sprong voorwaarts die WHILE SHE SLEEPS met het album maakt. Het doet schijnbaar alles tegelijk - massieve riffs, dreunende big beat grooves, een maalstroom van synth-texturen, melodieuze zang gecontrasteerd met bloederige schreeuwen en wervelende backing harmonieën - allemaal op een manier die coherent blijft terwijl ze hun grenzen verleggen naar een nieuw niveau.

Concertdata

28/09/2023 - Ancienne Belgique, Brussel (UITVERKOCHT)

29/09/2023 - 013, Tilburg