... / Story's / Actueel / Nieuwe single, album en Europese tour voor RIVERSIDE - Poolse band staat ook op Prognosis
Actueel

Updated 11/01/2023

Actueel

Nieuwe single, album en Europese tour voor RIVERSIDE - Poolse band staat ook op Prognosis

Het nieuwe album ‘ID.Entity’ van de Poolse progressieve rockband RIVERSIDE komt uit op 20 januari 2023 via InsideOutMusic. Vandaag is er alvast de nieuwe single/video ‘Friend or Foe?’. De band kondigt ook een nieuwe tournee aan met een tussenstop op het Prognosis Festival in Eindhoven.

FOF2

"'Friend or Foe?' is een van de sleutelnummers op het nieuwe RIVERSIDE-album”, vertelt zanger/bassist Mariusz Duda. “Het is niet alleen het openingsnummer, maar muzikaal gezien misschien wel het meest moedige en intrigerende nummer. Een van de sterke punten zijn de lyrics die vertellen hoe we door anderen worden gezien, vooral tegenwoordig, wanneer het de norm is geworden om op sociale media te doen alsof je iemand bent die je niet bent. Kunnen we nog onszelf zijn of moeten we ons steeds aanpassen aan de eisen van nieuwe algoritmen? Misschien zijn we onze identiteit al kwijt en wachten we alleen op instructies van een Siri of Alexa?”

"Who do you pretend to be?" zijn de eerste woorden van het nummer en de luisteraar is al meteen op zoek naar die band uit de jaren 80 waar het aan doet denken. “Is dit louter inspiratie of provocatie? Doet de schrijver van het nummer zich voor als iemand anders of is dit wie hij werkelijk is? Wie zit er allemaal achter? De artiest zelf of een producer die muziek maakt voor vele andere artiesten? Is wat ik nu schrijf een weerspiegeling van wat ik voel? Of schrijf ik het omdat ik het nummer op een hogere aanbevolen afspeellijst wil zetten? En als we het toepassen op de politiek, wie zijn dan de kandidaten? Zijn ze geloofwaardig? Betrouwbaar? Zullen ze hun beloften nakomen? En tot slot, zullen we elkaar op een dag kunnen vertrouwen, naar elkaar kunnen luisteren en begrijpen, of zullen we nog steeds afstand en achterdocht bewaren? Misschien is er een kans om een betere wereld op te bouwen, maar hoe herken je wie een vriend is en wie een vijand?”

Tracklist

‘ID.Entity’, het achtste studioalbum van RIVERSIDE, werd opgenomen en gemixt in twee studio's - The Boogie Town Studio in Otwock met Paweł Marciniak en de Serakos studio in Warschau met Magda en Robert Srzedniccy. Het album werd gemasterd door Robert Szydło en geproduceerd door RIVERSIDE's Mariusz Duda zelf. Het artwork is gemaakt door de Poolse kunstenaar Jarek Kubicki.

FOF
  1. Friend or Foe?
  2. Landmine Blast
  3. Big Tech Brother
  4. Post-Truth
  5. The Place Where I Belong
  6. I'm Done With You
  7. Self-Aware

Als bonusmateriaal zijn er de instrumentale tracks ‘Age of Anger’ en ‘Together Again’ en de single-versies van ‘Friend or Foe?’ en ‘Self-Aware’.

Het album is beschikbaar vanaf 20 januari 2023 in tal van formaten.  

Rivsid

RIVERSIDE is op 16 april 2023 te gast in Effenaar, Eindhoven op het Prognosis Festival.