... / Story's / Actueel / Op 29 april 2022 komt RAMMSTEIN's nieuwe album ‘Zeit’ uit - Titeltrack nu online
Actueel

Op 29 april 2022 komt RAMMSTEIN's nieuwe album ‘Zeit’ uit - Titeltrack nu online

Precies drie jaar na hun titelloze multiplatina album komt een van de wereldwijd meest succesvolle Duitse bands aller tijden met een vervolg! De eerste single die vandaag werd uitgebracht, is het titelnummer ‘Zeit’, een krachtige ballad die uitgroeit tot een torenhoog epos.

RAMMSTEIN 2022 Windkanal (C) Bryan Adams Universal Music

Foto: Bryan Adams

Tekort aan papier

Geruchten deden al een tijd de ronde, maar nu is het officieel: RAMMSTEIN brengt op 29 april 2022 het nieuwe album ‘Zeit’ uit. Het achtste album van de Berlijnse muzikanten volgt op het titelloze nummer-één-album waarmee de band rechtstreeks naar de top ging van veertien internationale hitparades in 2019 en dat na de langste pauze tussen twee albums in hun carrière tot nu toe.

Er was al langer sprake van nieuw werk. Normaal had de band dan meteen de globe rond getrokken, maar om de gekende reden werden hun concerten wereldwijd meermaals verplaatst. Een lot waar hun nieuwe album ook ten prooi aan bleek te vallen. Vorig week raakte immers bekend dat de release vertraging ging oplopen vanwege een tekort aan papier. Het zal je maar gebeuren ...

Tijd, sta stil

RST Zeit Single 10'

Vandaag is de gelijknamige eerste single uitgebracht als een 10 inch met uitklaphoes op zwart vinyl, op cd digipak en digitaal. De video ging in wereldpremière op het officiële YouTube-kanaal van de band. De spectaculaire video werd geregisseerd door acteur en muzikant Robert Gwisdek, die hier voor het eerst met de band samenwerkte.

Till Lindemann’s bevelende bariton resoneert over plechtige pianoakkoorden en een engelenkoor van sirenes. Het lied gaat over vergankelijkheid, onze sterfelijkheid en het kostbare, vluchtige geluk van het perfecte moment. ‘Tijd, sta alsjeblieft stil, sta stil’, klaagt en smeekt Lindemann. ‘Tijd, dit zou altijd zo moeten doorgaan / Tijd, het is zo mooi, zo mooi / Iedereen kent het perfecte moment.’

Neoklassiek arrangement

Na een epos als dit heb je even rust nodig, en RAMMSTEIN gunt het ons. Fans kunnen zich verheugen op in totaal drie versies van ‘Zeit’. Voor de B-kanten brengt de band een meditatief, atmosferisch neoklassiek arrangement uit van de voor een Grammy genomineerde IJslandse multi-instrumentalist Ólafur Arnalds, evenals een remix van elektroproducer Robot Koch.

In de loop van een carrière van bijna 30 jaar heeft RAMMSTEIN meer dan 20 miljoen albums over de hele wereld verkocht en talloze spectaculaire, baanbrekende tours gespeeld. Toen de uitverkochte stadiontour van de band vanwege de pandemie moest worden uitgesteld, gebruikte RAMMSTEIN de tijd om aan hun nieuwe album te werken.

RAMMSTEIN 2022 Stand (C) Bryan Adams Universal Music

Foto: Bryan Adams

Tundelturm

Rammstein Zeit cover

RAMMSTEIN-fans kunnen zich op 29 april 2022 verheugen op meerdere ‘Zeit’ edities - het nieuwe album wordt uitgebracht als een standaard-cd in een digipak met een boekje van 20 pagina's, een speciale editie cd in een digipak met 6 panelen met een 56-pagina boekje inclusief slipcase, en als dubbele 180g vinyl LP met 20 pagina's groot formaat boekje, evenals in de gebruikelijke digitale formaten.

Op de hoes zien we de bandleden neerdalen van de Trundelturm in Berlijn, een monument waar vroeger research voor de luchtvaart werd gedaan. Leuk weetje is dat de bijzonder artistieke foto van de hand is van Bryan Adams, inderdaad de Canadese rocker. Hij leverde ook alle ander press shots af.

Met het nieuwe album ‘Zeit’ en een grote Europese en Noord-Amerikaanse tour in het voorjaar en de zomer van 2022 is één ding al zeker: het wordt een groots RAMMSTEIN jaar!

RAMMSTEIN LIVE

03/08/2022 - Park De Nieuwe Koers, Oostende - UITVERKOCHT

04/08/2022 - Park De Nieuwe Koers, Oostende - UITVERKOCHT