... / Story's / Actueel / VANDENBERG presenteert gloednieuwe track 'House On Fire'
Actueel

Updated 23/02/2023

Actueel

VANDENBERG presenteert gloednieuwe track 'House On Fire'

VANDENBERG en Mascot Records hebben de eerste song uitgebracht van het nieuwe studioalbum van de band. De plaat krijgt 'SIN' mee als titel en is de langverwachte opvolger van het succesvolle album '2020'. Over het nieuwe album zegt gitarist/bandleider Adrian Vandenberg: “Na de lange, gedwongen periode van stilstand en niks doen vanwege corona waren we er extra op gebrand om terug te keren met een extra energiek en krachtig statement. Heel toepasselijk steken we dan ook de boel in de hens met het nieuwe nummer 'House On Fire’”

Elk album schetst een beeld. In plaats van een penseel en canvas te gebruiken, schildert VANDENBERG met imposante zang, opvallende ritmes en het iconische en direct herkenbare snarenwerk van gitarist Adrian Vandenberg. Samen met zanger Mats Levén, drummer Koen Herfst en bassist Randy van der Elsen presenteert de invloedrijke gitarist het vijfde studio album van de groep, 'SIN'. Vertrouwd maar wellicht nog een tikkeltje meer powerful dan voorheen; kiezelharde hardrock en meeslepende metal, geproduceerd door Bob Marlette (Ozzy Osbourne, Alice Cooper, Rob Zombie). “Muziek is voor mij als een schilderij”, bevestigt Adrian. “Je hebt helder en donker, schaduwen en licht. Het ene nummer laat je compleet uit je dak gaan, een volgende song stemt je tot nadenken. Hoe dan ook, een plaat sleurt je mee in haar eigen landschap, dat is het effect dat al mijn favoriete platen op me hebben, je hoort de eerste tonen van een album en verdwijnt in een andere wereld.”

Vdb2023red1.Ed (C) HP Van Velthoven

VANDENBERG - Foto: HP van Velthoven

De Nederlandse band betrad het wereldtoneel met het titelloze 'Vandenberg' uit 1982 en scoorde meteen een internationale hit met 'Burning Heart'. Dat maakte de weg vrij voor releases zoals 'Heading For A Storm' (1983) en 'Alibi' (1985). De band trok samen met Ozzy Osbourne, Kiss, Rush, Scorpions, Michael Schenker en vele anderen door de Verenigde Staten, Europa en Japan.

Whitesnake

Adrian werd gevraagd om zich bij Whitesnake aan te sluiten en was verantwoordelijk voor de legendarische gitaarpartijen op de opname uit 1987 van de nummer 1 hit 'Here I Go Again'. De hit resulteerde voor Whitesnake in 8x-platina en een anderhalf jaar durende wereldtour terwijl het album uit 1987 qua verkoop door het dak ging. Adrian schreef mee aan het eveneens met platina bekroonde 'Slip Of The Tongue' uit 1989 en bracht de daaropvolgende tour door met het delen van gitaarpartijen met niemand minder dan Steve Vai. Naast gitaar spelen en meeschrijven aan 'Restless Heart' van David Coverdale & Whitesnake, speelde hij gedurende zo'n twaalf jaar lang honderden shows als onderdeel van de band.

Opnieuw Vandenberg

In 2013 lanceerde hij het veelgeprezen Vandenberg's MoonKings en bracht Adrian met de band drie albums uit: 'MoonKings' (2014), 'MK II' (2017) en 'Rugged and Unplugged' (2018).

VANDENBERG kwam als band weer tot leven met de comeback-LP '2020'. Onder de vele hoogtepunten verzamelde 'Freight Train' 1,6 miljoen Spotify-streams, terwijl de plaat lovend werd ontvangen. 

In 2021 verwelkomde Vandenberg Mats Levén (Yngwie Malmsteen, Candlemass). “Mats is een fantastische zanger,” merkt Adrian op. “Ik was onder de indruk van zijn eerdere werk en nam contact met hem op. Grappig, hij vertelde me dat zijn moeder destijds de eerste twee Vandenberg albums voor hem had gekocht in Engeland en voor hem meenam naar Zweden. In de 80's was hij dus al een fan van de band. Mats is een workaholic, net als ik. Na COVID zijn we samen aan de slag gegaan en hebben dit nieuwe album gemaakt. Met Koen (Herfst) en Randy (van der Elsen) hebben we een meer dan solide ritmesectie in de gelederen, het is genieten geblazen om die twee samen zo strak en groovend te horen spelen. Al met al denk ik vooral ook dat dit album weer net een tandje erbij is ten opzichte van 2020.”

Vandenberg 2

Opgenomen in Nederland en Los Angeles met Bob Marlette, vertegenwoordigt 'SIN' een natuurlijke evolutie voor Vandenberg. 'House On Fire' is het eerste visitekaartje: “Aan de ene kant een echte partysong,” aldus een enthousiaste Adrian, “aan de andere kant zit er een donker randje want het gaat ook over een persoon die jaloers is op wat andere mensen hebben, zijn woede niet onder controle heeft en de zaak in brand steekt."

Hoe dan ook… House on Fire is nu al een live-favoriet, aldus Adrian: “De boys en ik kunnen niet wachten om deze songs straks overal ter wereld de zalen in te slingeren …”