... / Story's / Actueel / VIO-LENCE keert na na 29 jaar terug met ‘Let The World Burn’ – Eerste video nu online
Actueel

VIO-LENCE keert na na 29 jaar terug met ‘Let The World Burn’ – Eerste video nu online

De Bay-area thrashers van VIO-LENCE presenteren met ‘Let The World Burn’ de eerste officiële videoclip van hun gelijknamige EP die op 4 maart 2022 via Metal Blade Records verschijnt. Het is pas de derde video uit de bandcatalogus, na ‘World In A World’ uit ‘Oppressing The Masses’ (1990) en de single ‘California Uber Alles’ uit 2020.

VIO-LENCE, opgericht in 1985, lag mee aan de basis van wat bekend werd als de Bay Area-sound. De band bracht in hun topperiode drie baanbrekende albums uit, maar hield het in 1993 voor bekeken. Een paar sporadische reünies niet te na gesproken duurde het tot 2019 vooraleer de motor opnieuw helemaal aansloeg. Na een reeks succesvolle shows begon het vijftal na te denken over nieuwe muziek en die komt er nu eindelijk aan in de vorm van ‘Let The World Burn’, een vijf-nummers tellende EP met het eerste nieuwe materiaal in 29 jaar. Het klassieke VIO-LENCE geluid klinkt nog steeds fris en is amper veranderd. ‘Dat ging heel natuurlijk’, stelt oprichter Phil Demmel. ‘Ik had de afgelopen 17 jaar niet veel thrash geschreven, maar omdat ik door de jaren heen de belangrijkste songwriter van de band was, wilde ik dat geluid, dat rauwe uit de jaren 80, behouden.”

Vio Lence
Vio Lence Lettheworldburn

"Elk nummer heeft een eigen individueel geluid”, vult zanger/tekstschrijver Sean Killian aan. “Ze klinken allemaal heel erg thrash metal, er zijn schurende riffs, technische riffs en veel snelheid. Als ik teksten schrijf, probeer ik zo donker en afschuwelijk mogelijk te worden. Dan breng ik veranderingen en kleine aanpassingen aan om de teksten van puur kwaad naar een emotionele lijdenservaring om te vormen. Ik wil dat mensen de teksten lezen en een beeld in hun hoofd creëren dat ze normaal niet voor ogen zouden hebben. Het doel is dat het kunstwerk dat ze hebben gemaakt hen bijblijft, geregistreerd in hun herinneringen, om het af en toe naar voren te halen, zodat ze nog tientallen jaren van de plaat kunnen genieten.”

Een geweldig pakket

Naast gitarist Demmel en frontman Killian bestaat de band vandaag uit originele drummer Perry Strickland, voormalig Overkill-gitarist Bobby Gustafson en voormalig Fear Factory-bassist Christian Olde Wolbers. "Bobby brengt een pak ervaring in, hij weet perfect hoe een songstructuur opgebouwd is en hoe riffs werken, en hij heeft ideeën”, klinkt het enthousiast bij Demmel. “Bobby heeft een East Coast-mentaliteit, hij zat in een legendarische band en hij voegt een nieuwe smaak toe. Christian is gewoon een monsterbassist, hij heeft een geweldig muzikaal gevoel en net als Bobby gevoel voor songstructuur. Samen vormen die twee een geweldig pakket."

Vio Lence Burn Bundle

‘Let The World Burn’ werd opgenomen met Juan Urteaga in Trident Studios (Testament, Machine Head, Exodus). Tue Madsen (The Haunted, Meshuggah) en engineer Ted Jensen (Alice In Chains, Deftones, Pantera) leidden de mix in goede banen.

De plaat is vanaf 4 maart 2022 beschikbaar als cd digipack en in digitale vorm. Er komen ook een aantal gelimiteerde uitgaven in zwart en gekleurd vinyl.