... / Story's / Actueel / VOMITORY keert terug aan het death metalfront met nieuwe plaat
Actueel

Updated 10/05/2023

Actueel

VOMITORY keert terug aan het death metalfront met nieuwe plaat

Vooraleer keet te schoppen op het ALCATRAZ festival brengt de Zweedse death metalband VOMITORY op 26 mei 2023 het nieuwe album ‘All Heads Are Gonna Roll’ uit. Met de single + video ‘Raped, Strangled, Sodomized, Dead’ krijgen we vandaag al een voorproefje van de pletwals die ons te wachten staat.

Tussen 1996 en 2011 bracht VOMITORY, opgericht in 1989, acht albums uit die de ontwikkeling van het death genre mee hebben bepaald. In 2013 ging het kwartet uit elkaar. De pensionering van de band bleek echter van korte duur: in 2019 keerden ze terug op de podia om hun 30-jarig bestaan te vieren, vandaag zijn ze klaar om het monsterlijke ‘All Heads Are Gonna Roll’ op de mensheid los te laten. Het album belooft ‘het klassieke VOMITORY-geluid met een paar nieuwe wendingen’. De band heeft ruim de tijd heeft genomen om zich te engageren in plaats van zich te haasten. "We voelden geen druk, het ging er eerder om een beslissing te nemen of we als band verder moesten gaan, d.w.z. nieuw materiaal uitbrengen, of de band gewoon weer ten grave moesten dragen", legt drummer Tobias Gustafsson uit. "We hebben eerst een paar nummers geschreven, gewoon voor de lol, om te zien of we het nog 'hadden', voordat we de definitieve beslissing namen om door te gaan en een nieuw volledig album te maken."

Vomitory

VOMITORY anno 2023 - Foto: Erik Hansen

Iets nieuws in het geluid

De band omschrijft het nieuwe werk als ‘fast, grinding, D-beat, fist-in-your-face death metal’ en bevat frisse aspecten die ongebruikelijk zijn voor VOMITORY platen. "Eén ding in het bijzonder hebben we geprobeerd en dat is duidelijke refreinen in de nummers in te bouwen, iets waar we eerder niet al te veel moeite voor deden", gaat Tobias verder. "We hebben ook veel meer tijd besteed aan de arrangementen voor de achtergrondzang, wat volgens ons zeker zijn vruchten heeft afgeworpen. Het brengt iets nieuws in ons geluid. We hebben ook geprobeerd om meer rechttoe rechtaan riffs te schrijven, zoals we in het begin van de jaren 2000 deden."

Opmerkelijke terugkeer

De instrumenten voor de plaat werden opgenomen in de repetitieruimte van de band met een mobiele studio-opstelling die door Mats Lindström werd ontworpen. De band nam de productie zelf in handen. Hierdoor konden ze in hun eigen tempo werken op de uren die hen goed uitkwamen, in plaats van dat dit hen werd opgelegd zoals het geval zou zijn als ze een studio hadden gehuurd. "Hoewel we veel flexibiliteit hadden om onze werktijden te kiezen, was het toch cruciaal om het opnameschema zo strikt mogelijk te houden, want het was zo makkelijk om te zeggen 'laten we het morgen maar doen'."

Voor de zang trokken ze naar Leon Music Studios, waar ze ook hun laatste drie albums opnamen. Ze schakelden goede vriend Christian Fredriksson (Vulkan) in om enkele gitaarsolo's te spelen, maar verder is het volledig hun eigen werk. Met levendig, op horrorfilms geïnspireerd artwork - met een vleugje anti-religie voor de goede orde - is ‘All Heads Are Gonna Roll’ een opmerkelijke terugkeer na zoveel jaren tussen twee releases. De vorige plaat ‘Opus Mortis VIII’ dateert immers van 2011.

Tracklist

Vom2
  1. All Heads Are Gonna Roll
  2. Decrowned
  3. Ode to the Meat Saw
  4. The Deepest Tomb
  5. Piece by Stinking Piece
  6. Raped, Strangled, Sodomized, Dead
  7. Dead Man Stalking
  8. Disciples of the Damned
  9. Dead World
  10. Beg for Death

Live data

11/08/2023 - Alcatraz Festival, Kortrijk (BE)

08/12/2023 - Eindhoven Metal Meeting, Eindhoven (NL)