... / Story's / Actueel / ZZ TOP gaat meer dan een halve eeuw terug voor ‘Brown Sugar’, de eerste track van hun aankomende album ‘Raw’
Actueel

ZZ TOP gaat meer dan een halve eeuw terug voor ‘Brown Sugar’, de eerste track van hun aankomende album ‘Raw’

ZZ TOP is teruggekeerd naar de allereerste dagen voor het eerste nummer van hun aanstaande ‘Raw’-album. ‘Brown Sugar’ was een key-cut op het zeer toepasselijk getitelde ZZ TOP's ‘First Album’ dat in januari 1971 werd uitgebracht. ‘Brown Sugar’ is het openingsnummer van ‘Raw’, dat zelf een eerbetoon is aan de begindagen van de band. ZZ TOP's ‘Brown Sugar’, geschreven door Billy F Gibbons, moet niet worden verward met het Rolling Stones-nummer met dezelfde titel, dat drie maanden na het eerste album van ZZ TOP werd uitgebracht.

ZZ Top - Foto: Copywright © ZZ Top

Foto: Copywright © ZZ Top

‘Raw’ werd opgenomen en gefilmd voor de Grammy-genomineerde Netflix-documentaire ‘That Little Ol' Band From Texas’ in de intieme setting van de beroemde Texas honky-tonk Gruene Hall tussen Austin en San Antonio. De historische locatie dateert uit 1878 en is continu in gebruik geweest. Billy Gibbons, Frank Beard en wijlen Dusty Hill kwamen daar bijeen om op een onbewerkte, kale manier op te nemen. Het resultaat van die inspanningen is ‘Brown Sugar’ samen met nog elf andere tracks die de ‘Raw’-tune stack vormen.

Toen de drie leden van ZZ Top zich verzamelden in Gruene Hall, stonden ze in elkaars gezichtsveld, wat zorgde voor een zeer organische opnamesessie, waarvan een deel te zien is in de film. Het geheel van hun inspanningen met ‘Raw’ als eindresultaat, zal beschikbaar zijn op 180 g vinyl, cd en via digitale platforms. Het album werd geproduceerd door Billy F Gibbons en gemixt door Ryan Hewitt. De plaat wordt uitgegeven als ultiem eerbetoon aan de vorig jaar overleden Dusty Hill.

ZZ Top affiche 2022

ZZ Top – RAW tracklist (vinyl LP)

Side 1
Brown Sugar
Just Got Paid
Heard It On The X
La Grange
Tush
Thunderbird
Side 2
I’m Bad, I’m Nationwide
Legs
Gimme All Your Lovin’
Blue Jean Blues
Certified Blues
Tube Snake Boogie

ZZ Top Brown Sugar

Gibbons merkte op: "’Brown Sugar' maakt onze concertsets nu al vele decennia zoet, dus het leek het juiste nummer om ‘Raw’ mee te beginnen. De Gruene Hall-sessie was een bevredigende terugkeer naar onze roots en een heel speciale omstandigheid die we graag willen delen met de vrienden en fans die ons al die tijd zijn blijven volgen en bijstaan.’

De single kun je HIER beluisteren.

Het album HIER.