... / Story's / Concerten / AIRBOURNE + BLUES PILLS in Koninklijk Circus, Brussel
Concerten

Updated 19/12/2022

Concerten

AIRBOURNE + BLUES PILLS in Koninklijk Circus, Brussel

16 december 2022 – Koninklijk Circus, Brussel

Op vrijdag 16 december 2022 stond de laatste datum van een drie weken durende Europese tour van de Australiërs van Airbourne en de Zweden van Blues Pills geprogrammeerd in het Koninklijk Circus te Brussel. Om één of andere reden was onder andere de datum in Nederland van deze tour afgevallen, maar daar kan u op 28 juni 2023 in de 013 in Tilburg terecht. In de chique zaal van het Koninklijk Circus, waar de configuratie van de parterre voorzien was voor staand publiek bij deze gelegenheid, verzamelden naar schatting zo’n dikke 1.000 personen om voor de feestdagen in de eindejaarsperiode nog eens goed los te gaan, het bier in de lucht te smijten en er een zothuis van te maken. En dat zal de kuisploeg geweten hebben, want die zal het nodige werk gehad hebben om de zaal proper te krijgen tegen de volgende dag als Axelle Red er kwam optreden.

Tekst: Erik Spruyt – Foto’s: Rudy De Doncker / Bert Gysemans

Blues Pills

Een time table voor dit concert is nooit bekendgemaakt, toch wel een schande in deze tijden. Om 20u15 begon BLUES PILLS (8) dan eindelijk aan hun set, maar die was na een half uur ook al afgelopen. Op andere data tijdens deze tour speelde Blues Pills drie songs meer, een kwartier langer dus. In Brussel kregen we slechts zes tracks voor de kiezen, waarvan vier van de recentste schijf ‘Holy Moly!’. Dit werd aangevuld met nog twee liedjes van debuut ‘Blues Pills’, wat dus betekent dat tweede album ‘Lady In Gold’ straal genegeerd werd. Toch wel jammer dat een prijsnummer zoals ‘I Felt A Change’ hierdoor niet voor een kippenvelmoment kon zorgen, maar in de veel te korte tijd dat ze op het podium stonden, wisten zangeres Elin Larsson (sexy in zwart gekleed met witte laarzen) en co ruimschoots te overtuigen met hun retrorock. Haar stem doet nog altijd denken aan Janis Joplin, maar als frontvrouw is het verlegen meisje in Elin geëvolueerd naar een dame die haar troepen ment en het publiek bij de ballen pakt (excuse my language).

Airbourne A (1)

Voor aanvang van AIRBOURNE (7) werd het publiek al aardig opgezweept middels luid gedraaide muziek van Iron Maiden en Motörhead. De vlam sloeg dan ook al snel in de pan bij de toeschouwers en de bandleden van Airbourne, die zich allemaal nog één keer smeten voor het eindejaar. Zoals we gewend zijn van zanger/gitarist Joel O’Keeffe, trad hij op in ontbloot bovenlijf, klom hij graag op een grote speaker aan de zijkant van het podium, maakte hij al gitaarspelend op de schouders van een roadie een toertje door het staand publiek in de zaal en sloeg uiteraard een blikje bier op zijn hoofd tot het begon te spuiten. Gejuich alom, dat trucje blijft toch marcheren. Een nieuwe cd van de vier Aussies die de inspiratie voor hun sound toch wel duidelijk bij de grote voorbeelden AC/DC en Rose Tattoo zijn gaan halen, mogen we ergens in 2023 verwachten, maar daarvan kregen we nog geen voorproefje.

DSC 5260

De setlist werd samengesteld met nummers uit hun vijf reeds verschenen schijven. Speciale vermelding geven we aan ‘It’s All For Rock ‘n’ Roll’ waarbij een Lemmy bar op het podium werd ingericht waar Joel whiskey-cola’s mixte en de zaal en de tribunes in zwierde tot er eens iemand een beker kon vangen onder luid applaus. Één fan kwam zelf het podium op om een drankje en een knuffel van de frontman te versieren. En dan was er die snoodaard die een beker bier vanuit het staand publiek naar het podium keilde, pal op de glazen whiskey-cola’s die geprepareerd werden. Goed gemikt, maar toch wel zonde. Ach, het bedierf de sfeer niet en bij de slotsong ‘Runnin’ Wild’ werd er een grote moshpit en circle pit gecreëerd. Zou het al er ooit zo wild aan toe zijn gegaan in de stijfdeftige zaal van het Koninklijk Circus? De mensen in de loges vonden het alleszins vermakelijk.

Airbourne 1 Airbourne 2 Airbourne 3 Airbourne 4 Airbourne 5 Airbourne 6 Airbourne 7 Airbourne 8 Blues Pills 1 Blues Pills 2 Blues Pills 3 Blues Pills 4 Blues Pills 5