... / Story's / Concerten / BRUTUS stelt ‘Unison Life’ live voor in uitverkochte AB
Concerten

Updated 07/02/2023

Concerten

BRUTUS stelt ‘Unison Life’ live voor in uitverkochte AB

3 februari 2023 - Ancienne Belgique, Brussel

Het is de laatste jaren hard gegaan voor Brutus. Het van oorsprong Leuvense trio (nu residerend in Gent) heeft zijn prille muzikale roots in hardcore en punkpop, maar vond zichzelf opnieuw uit met een vorm van post-metal, waarbij drumster Stefanie Mannaerts willens nillens ook zangeres en frontvrouw werd. In het najaar van 2022 verscheen hun derde album ‘Unison Life’ en na een try-out in november in de 4AD Diksmuide was de grote première weggelegd voor een reeds lang uitverkochte Grote Zaal van de Brusselse Ancienne Belgique, een datum die een heuse Europese tour voorafgaat. Het Limburge noiserock-collectief The Guru Guru trad aan als voorprogramma.

Tekst en foto’s: Erik Spruyt

De onnavolgbare experimentele muziek van THE GURU GURU (6) leek met de in pyjama gekleedde zanger Tom Adriaenssens wel recht uit het krankzinnigengesticht ontsnapt. Een songtitel als ‘Where’s My Rum (Isn’t It Anywhere)’ en vooral de uitbeelding ervan zeggen voldoende. Het vijftal is al sedert 2012 actief, maar blijft wat onderbelicht in het Vlaamse alternatieve muzieklandschap. Onderbelicht gold trouwens ook voor de wel heel minimale belichting op het podium. Of dit optreden voor een volstromende AB de band wat meer in de spotlights gaat brengen, dat liet het beleefdheidsapplaus niet echt duidelijk verstaan …

IMG 7975 (1)

Wat een groei heeft BRUTUS (8) toch meegemaakt. Niet alleen uit zich dat in de toekenning van een MIA (Music Industry Award) in de categorie ‘muzikant’ voor drumster Stefanie Mannaerts, maar er is ook het feit dat het trio na de AB-Club en de AB-Box in voorgaande jaren gevuld te hebben nu ook een eerste keer de Grote Zaal van de AB probleemloos weet uit te verkopen. De muziek van Brutus laat zich vaak beleven als een emotionele trip. De gevoelige stem van Stefanie zit daar zeker voor iets tussen, maar ook de opbouw van de songs met afwisseling tussen harde en zachte passages draagt daartoe bij. De liedjes van de twee eerste albums ‘Burst’ en Nest’ zijn genoegzaam gekend, maar ook de tracks van ‘Unison Life’ werden warm onthaald door een publiek dat de luide aanmoedigingen niet schuwde en geregeld loos ging in een moshpit.

IMG 7997 (1)

De setlist van zestien songs was keurig opgebouwd uit acht nieuwe en acht oude nummers. Geen cover deze keer, want voldoende eigen materiaal om bijna anderhalf uur op de bühne te staan. Dat sommige songs van ‘Burst’ en ‘Nest’ ditmaal hun weg niet vonden naar de setlist (gelukkig werden publieksfavorieten als bijvoorbeeld ‘War”, ‘Space’ en ‘All Along’ wél gespeeld) moet men begrijpen in kader van de voorstelling van recentste langspeler ‘Unison Life’. Trouwens, recente tracks als ‘Victoria’ en ‘What Have We Done’ genieten ondertussen ook al veel populariteit. Bij ‘Dust’ mocht zanger/gitarist Stefan De Graef van Psychonaut en Hippotraktor komen meedoen, maar voorts waren er geen speciallekes. Of het moet zijn dat het veelvuldig gebruik van ‘chimes’ (een percussie-muziekinstrument met verschillende klankstaafjes dat vaak in orkestrale settings wordt gebruikt) niet alleen mij is opgevallen. Persoonlijke vaststelling is dat Stefanie een sterke evolutie heeft doorgemaakt de afgelopen jaren, zowel als drumster, zangeres en frontvrouw. Dit zal de band hopelijk ook in het buitenland verder brengen.

IMG 7990

Brutus - de setlist

 1. Liar
 2. Horde II
 3. War
 4. Victoria
 5. Justice de Julia II
 6. Miles Away
 7. Brave
 8. Storm
 9. What Have We Done
 10. Desert Rain
 11. Space
 12. Dust
 13. Baby Seal
 14. All Along
 15. Sugar Dragon
 16. Cemetery

Brutus staat komende zomer op de affiche van het Alcatraz-festival. And what’s next …? Een eigen festival cureren? Een uitgebreide clubtour in België? Meerdere data in de AB reserveren? Wait and see ...

IMG 7985