... / Story's / Concerten / Gepast enthousiasme voor BILLY TALENT in AB
Concerten

Updated 08/06/2024

Concerten

Gepast enthousiasme voor BILLY TALENT in AB

Billy Talent + Wargasm - 5 juni 2024 - Ancienne Belgique, Brussel

We zagen de punkrockers van Billy Talent in 2007 nog in de Molenbeekse Vaartkapoen optreden, ten tijde van het succes met hun tweede plaat ‘Billy Talent II’. Vorig jaar stonden de Canadezen nog te blinken op Graspop en nu verkocht men ruim op voorhand de Ancienne Belgique uit voor de eerste datum van hun Europese tour in 2024. Onder de aanwezigen veel (oudere) jeugd en ook Rock Tribune was erbij.

Tekst: Erik Spruyt – Foto’s: Hughes Vanhoucke

Wargasm

Over support act WARGASM (4) kunnen we kort zijn, want ik verwijs naar de review van Babymetal in december 2023 in de AB en waar WARGASM ook het voorprogramma deed. In tussentijd is er niet veel veranderd (lees: verbeterd) en dus kunnen we weinig zinvol zeggen over de Londenaars. Zangeres Milkie Way was wederom uitermate sexy, maar zij en zanger Sam Matlock hadden schorre kelen. De band oogde vermoeid en kwam beduidend minder energiek dan vorige keer voor de dag. Een lauwe publieksrespons was dan ook hun deel, ondanks crowdsurfen van Sam Matlock. “Size matters” zei diezelfde Matlock toen hij zich niet tevreden toonde met een kleine circle pit. Wat gaat dat binnenkort geven op Graspop als de groep zondagmiddag om 12.00 u aantreedt in de Marquee?

Billy Talent @ AB 4

Het was dus overduidelijk dat iedereen gekomen was om BILLY TALENT (8) nog eens in zaal te kunnen zien. En ook het viertal had er veel zin in nu ze voor het eerst dit jaar terug live optraden. Zanger Benjamin Kowalewicz en gitarist met de vetkuif Ian D’Sa en hun twee trawanten hielden de vaart er constant in en hadden maar liefst 21 songs op de setlist geplaatst. Daarbij werd geen van de zes albums overgeslagen en werd er gestaag opgebouwd naar een extatisch einde van de set toen de absolute prijsnummers ‘Devil On My Shoulder’, ‘Viking Death March’, ‘Red Flag’ en afsluiter ‘Fallen Leaves’ voor veel euforie in de zaal zorgden.

Billy Talent (1)

Zanger Ben met zijn nog altijd heerlijk snerpende stem herinnerde zich zijn vorige passage in de Brusselse muziektempel (niet in 2009 zoals hij dacht, maar in 2010), maar daar zullen niet veel van de nu aanwezige toeschouwers bij geweest zijn. Het gaf hem wel de kans te zeggen “Here’s an oldie, but a goodie”, want er werden behoorlijk wat tracks van de albums uit 2006 en 2009 gespeeld. Niet dat het stoorde, want het spelplezier van de band werd beantwoord met gepast enthousiasme van het publiek. Billy Talent kon zich geen beter begin van de Europese tour gedroomd hebben. Volgende keer met een goede support band in Vorst Nationaal?

Wargasm @ AB 1 Wargasm @ AB 2 Billy Talent @ AB 1 Billy Talent @ AB 2