... / Story's / Concerten / MONDO GENERATOR + THE RG’s
Concerten

Updated 10/06/2022

Concerten

MONDO GENERATOR + THE RG’s

8 juni 2022 - Muziekclub 4AD, Diksmuide

De Westhoek is niet alleen gekend voor hun oorlogsverleden, maar ook als bakermat van het harde rockgenre. Poperinge is alom gekend met hun Heavy Sound Festival en tientallen concerten in de Maeke Blyde, in 1978 stond AC/DC al in de sporthal van Koekelare, Ieper heeft Ieperfest en Diksmuide heeft met de 4AD misschien wel de gezelligste zaal van het land. Zelfs op een woensdagavond loopt de club goed vol voor een evenement ‘alles geven’.

Tekst: Patrick Erregat – Foto’s: Ingrid De Meulemeester

Streekgenoten THE RG’S (8) waren de opwarmers van dienst. Sinds kort gaat de band als viertal door het leven en met een nieuwe plaat onder de arm werd er met veel zelfvertrouwen aan een pittige set gestart. De hoofdbrok van de songs kwam dan ook uit ‘Your Head On A Stick’. Er werd door de jaren heen stevig gesleuteld aan de sound waardoor er heel wat invloeden samenvloeien tot één geheel. De grunge blijft de bovenhand voeren, maar er worden heel wat inspanningen geleverd om door middel van vele tempowisselingen en wat geëxperimenteer met geluiden er een aangename luisterbeurt van te maken. Beloftevolle band.

MG1

Anderhalve week geleden zagen we op Desertfest Berlijn Nick Oliveri nog zij aan zij staan met zijn kompaan Brant Björk in Stöner. Tussen twee tourschema’s door maakt de ex-bassist van Kyuss en Queens Of The Stone Age nu van de gelegenheid gebruik om met zijn eigen MONDO GENERATOR (8.5) enkele Europese optredens te verzorgen. Sommigen zouden het een supergroep noemen, anderen vinden het inteelt, maar met Mike Pygmie (John Garcia’s Band Of Gold) op gitaar en Michael Amster (Nebula) achter de drumkit mag er wel gesproken worden van een sterke bezetting. In zijn gekende stijl geeft de frontman meteen zijn visitekaartje af. ‘Fuck It’ klinkt gemeend. Met ‘Fuck It, I’m Free’ wordt het statement nog wat duidelijker en na het al even agressieve ‘Turboner’ zijn we amper acht minuten bezig. 

Mondo Generator 1

De Ramones zouden het niet beter gedaan hebben, maar Mondo Generator is ook niet van plan om wat gas terug te nemen. We worden overdonderd. Met afwisselend songs uit zijn solo-platen, ‘Cocaine Rodeo’ en de recente ‘Fuck It’, krijgen we een mooi overzicht. De onvermijdelijke Kyuss-cover ‘Green Machine’ brengt wat leven bij het publiek die er tot dan toe wat terughoudend bijstond. Niet lang daarna krijgen we door middel van de nieuwe song ‘Kyuss Dies’ toch wel een duidelijk signaal dat de eigen composities belangrijker zijn. Toch wil Oliveri zijn verleden niet verloochenen en met de QOTSA-cover ‘You Think I Ain’t Worth a Dollar, But I Feel Like a Millionaire’ zet hij dat nog eens kracht bij. Een rauw, te kort en naar de punk aanleunend optreden. De rest van de week wordt nog lang.