... / Story's / Concerten / OCTOBER TIDE + MY LAMENT in Kavka Oudaan
Concerten

Updated 11/10/2023

Concerten

OCTOBER TIDE + MY LAMENT in Kavka Oudaan

8 oktober 2023 - Kavka Oudaan, Antwerpen

OCTOBER TIDE kennen we sinds de jaren 90 als melodieuze doom/death metalband uit Zweden, destijds opgericht door Katatonia-leden Jonas Renkse en Fredrik Norrman. Renkse heeft zijn plaats achter de microfoon al jaren doorgespeeld aan anderen, maar gitarist Fredrik bleef altijd van de partij, sinds 2012 zelfs samen met zijn broer Mattias Norrman. Deze band kan je zelden in België bekijken, dus grepen wij deze gelegenheid met beide handen aan. Enkele dagen terug kwam het nieuwe album ‘The Cancer Pledge’ uit en dat is wederom een bijzonder fijne schijf.

Tekst & foto’s: Vera Matthijssens

My Lament

Wanneer we de gezellige binnenkoer van Kavka betreden is het nog erg kalm, maar vernemen we wel dat MY LAMENT (8) vanavond de doom/death metalhappening mag openen. We herinneren hen nog vaag van vroegere doom events, maar – al is de band altijd actief gebleven – het is toch al sinds 2009 geleden dat het debuut ‘Broken Leaf’ uitkwam. Om stipt acht uur mag de Belgische band tonen dat hun comeback met ‘The Season Came Undone’ een voltreffer is. Dit is de eerste show na de release van dat album en men kiest enkel voor nieuwe songs. Deze bevallen ons zeer. Men blijft melodieus, met fraai gitaarwerk en nieuwe zanger (en gitarist) Robrecht blijkt moeiteloos over te schakelen van warmhartige cleane zang naar grunts. Vooral het lange, monumentale ‘My Mausoleum’ en het naar Type O’Negative lonkende ‘Dying Of The Light’ maken indruk. Robrecht vertelde ons achteraf dat men op dit nieuwe album wat breder wou gaan, zonder de doom/death roots te verloochenen en dat is prima gelukt, want afsluiter ‘November’ is zelfs erg sensitief. Een bijzonder aangename nieuwe kennismaking met deze Antwerpse band dus.

October Tide

Dan is het de beurt aan OCTOBER TIDE (8,5), eveneens met nieuw werk op zak. De opkomst is vanavond niet groot, hoogstwaarschijnlijk te wijten aan het feit dat Pain en Ensiferum op een steenworp afstand hun shows geven, maar we worden uitgebreid bedankt om gekozen te hebben voor October Tide. Gelukkig laat de band het niet aan zijn hart komen en zet de avond in met de nieuwe songs ‘Peaceful, Quiet, Safe’ en ‘Tapestry Of Our End’. Op deze nieuwe schijf zou er meer death metal en minder doom metal te horen zijn, maar live was dit niet echt onze indruk. Met ‘Our Famine’ en ‘I, The Polluter’ gaat men terug naar vorig album ‘In Splendor Below’ (2019), gevolgd door het titelnummer van ‘The Cancer Pledge’. Zanger Alexander Högbohm is uitstekend op dreef en maakt veel contact met het publiek. De gebroeders Norrman schitteren op gitaar met uitstekende solo’s, de energieke bassist Johan Jönsegård vergeet geen moment het showelement en drummer Jonas Sköld timmert alles vakkundig dicht. Oudere songs als ‘Grey Dawn’ en ’12 Days Of Rain’ worden op luid applaus onthaald. ‘Breathe The Water’ en het nu erg toepasselijke ‘Unprecedented Aggression’ vertegenwoordigen het nieuwe werk. Het laatste nummer is een verzoek. Handen gaan de lucht in bij deze afsluiter ‘The Custodian Of Science’ uit ‘A Thin Shell’ (2010). We waren tevreden dat we voor dit doomavondje gekozen hadden!