... / Story's / Concerten / PAVLOV’S DOG laat de fans genieten
Concerten

Updated 08/05/2023

Concerten

PAVLOV’S DOG laat de fans genieten

5 mei 2023 - De Roma, Antwerpen

Enkele weken terug vertelde David Surkamp ons nog dat hij er zin in had om terug naar België te komen. De zanger heeft woord gehouden. De ‘Hair Of The Dog Tour’, eerder uitgesteld wegens het overlijden van gitarist David Malachowski, hield twee keer halt in ons landje (Antwerpen en Verviers) en het was genieten voor de fans.

Tekst : Patrick Erregat - Foto’s : Claude Bosschem

Pavlov's Dog 14

Soms kan je je afvragen waarvoor een soundcheck dient, want de eerste songs gingen deels de mist in door een slechte geluidsindeling. Jammer, want PAVLOV’S DOG (8) opende meteen sterk met ‘Late November’ en ‘Fast Gun’, niet toevallig twee nummers uit het debuut ‘Pampered Menial’ uit 1975. Een album van bijna 50 jaar oud, maar ééntje dat nog niks aan uitstraling heeft verloren. In welk subgenre van de progressieve rock je Pavlov’s Dog moet indelen, is voer voor discussie, maar de soms ingewikkelde structuur en de melancholische inhoud van de songs laat geen mens ongemoeid. De falsetstem van Surkamp is wat minder geworden door de jaren, maar het blijft indrukwekkend hoe de man de hoge noten weet te halen.

Pavlov's Dog 03

Alles draait rond ‘the voice’, maar de rest van de band krijgt ook de kans. Violiste Abbie Steiling mag regelmatig de schijnwerpers opzoeken en doet dat met verve. Regelmatig wordt wat gas teruggenomen en het zijn net die songs die het meeste indruk maken. ‘Standing Here With You (Megan’s Song)’ of het aan Buddy – het pas overleden hondje van David – opgedragen ‘Winterblue’ zijn zo emotioneel geladen dat er hier en daar een traantje werd weggepinkt. In een twee uur durende set is er voldoende ruimte om elk album aan bod te laten komen. Zo krijgen we uit het meer recentere werk ‘Prodigal Dreamer’ het schitterende ‘Hard Times’ en uit ‘Echo & Boo’ het gevoelige ‘Angels Twilight Jump’. Toch lag de nadruk op de eerste twee albums en bij de start van het opzwepende ‘Natches Trace’ gaf Surkamp het teken dat er ook mocht gedanst worden. Meteen werd de benedenverdieping een dansvloer en zo klommen we langzamerhand naar het einde. Met ‘Theme From Subway Sue’ en ‘Songdance’ werd de reguliere set afgesloten.

Pavlov's Dog 06

Na een korte pauze werd de roep naar ‘Julia’ alsmaar luider. Surkamp verzekerde ons dat het legendarische nummer er aankwam, maar we kregen eerst nog een verrassing met de Shadows-cover ‘The Savage’, een song dat de zanger ooit nog opnam met Iain Matthews voor het Hi-Fi project. Een uitgesponnen ‘Valkerie’, met het meezingmoment, ten slotte leidde het nummer waar iedereen voor gekomen was in. De heel hoge uithalen in ‘Julia’ werden vakkundig vermeden en met een korte ‘goodnight’ werd dit prachtig concert afgesloten. Volgende keer zijn we er opnieuw bij.

Enkele sfeerbeelden uit De Roma

Pavlov's Dog 1 Pavlov's Dog 2 Pavlov's Dog 3 Pavlov's Dog 4 Pavlov's Dog 5 Pavlov's Dog 6