... / Story's / Actueel / Britse ‘Alt-Metal’ band VEXED stelt ongegronde haat tegen bands aan de kaak
Actueel

Wim Vander Haegen

26/04/2023

Updated 26/04/2023

Updated 26/04/2023

Actueel

Britse ‘Alt-Metal’ band VEXED stelt ongegronde haat tegen bands aan de kaak

Hun debuutalbum ‘Culling Culture’ wist in 2021 de nodige aandacht te scoren in progressieve metalcore-middens en dat zal met opvolger ‘Negative Energy’ niet anders zijn. Het nieuwe album van het Britse trio VEXED verschijnt op 23 juni 2023 via Napalm en klinkt nog heaviër en gewelddadiger. Inhoudelijk stoelen de traumatische en bij momenten chaotisch aandoende nummers op slopende, persoonlijke ervaringen van de band.

Na de release van ‘Culling Culture’ werden gezwind vergelijkingen gemaakt met Jinjer en Spiritbox – niet in het minst dankzij de hondsbrutale ‘female’ vocals – maar VEXED heeft alles in zich om met hun tweede album een uniek plekje te veroveren in de hedendaahse metalcore-scene. Voorbode van de nieuwe plaat is de single ‘Anti-Fetish’ die stelling neemt tegen vergelijkingen en haat in de business. Met ‘killer-riff’, gelardeerd met een wolk wanordelijke intensiteit neemt VEXED geen blad voor de mond zoals ook te zien in in de gloednieuwe officiële videoclip. "We wilden beginnen met een enorme riff en een sterke boodschap”, geeft de band ons mee. “”Anti-Fetish’ is onze confrontatie met de constante vergelijkingen en ongegronde haat die bands ontvangen. Het is volledig geaccepteerd in de scene om de grens van constructieve kritiek te overschrijden en gewoon in haat en vooroordelen te duiken. Met dit nummer zetten we de zaken recht door de schaamteloze discriminatie aan de kaak te stellen."

Vexed

VEXED – Foto: Andy Ford

Negatieve energie

Sinds de eerste release hebben de bandleden Megan Targett (zang), Jay Bacon (gitaar) en Willem Mason-Geraghty (drums) ‘traumatische ervaringen doorstaan, omringd door dood, verraad, pijn en verdriet. Om enige kracht te vinden, moesten we eerst accepteren dat we niet in orde waren, vervolgens ons trauma onder ogen zien en onze kwetsbaarheid, angsten en zwakheden delen. In plaats van onszelf te dwingen om te proberen positief te zijn, stopten we al onze negatieve energie in het album om onze eigen reparatie op te bouwen én te overwinnen."

Tracklist

Vex2
 1. PTSD
 2. Anti-Fetish
 3. We don't talk about it
 4. X my <3 (Hope to die)
 5. Panic attack
 6. Lay down your flowers
 7. There's no place like home
 8. Extremist
 9. Default
 10. Trauma Euphoria
 11. It's not the end
 12. DMT
 13. Nepotism