... / Story's / Actueel / DEVIN TOWNSEND ziet licht in het donker - Nieuwe video, album én streaming event
Actueel

Updated 26/10/2022

Actueel

DEVIN TOWNSEND ziet licht in het donker - Nieuwe video, album én streaming event

Op 4 november 2022 verschijnt via InsideOut het nieuwe album ‘Lightwork’ van DEVIN TOWNSEND. De Canadese zanger/gitarist plaatste inmiddels ook een derde video van het album online, deze keer voor de track ‘Lightworker’, en kondigt tegelijk een streaming event aan.

Na enkele jaren vol persoonlijke verandering en bijna manische niveaus van creatieve activiteit, brengt de Canadese muzikant Devin Townsend zijn vervolg op ‘Empath’ uit 2019 uit in de vorm van zijn nieuwe release ‘Lightwork’. Het album omvat materiaal dat tijdens de pandemie is geschreven en schetst een beeld van Devin in de huidige fase van zijn leven, na de pandemie, en zijn reflecties over wat hij (en velen van ons) allemaal is overkomen.

DT

Licht in het donker

Voor ‘Lightwork’ besloot Devin een producer onder de arm te nemen, een experiment waar hij al een tijdje naar uitkijkt). Hij koos voor zijn oude vriend GGGarth (Richardson) om het idee te helpen verwezenlijken. De titel ‘Lightwork’ slaat op zowel de muziek zelf als het maken daarvan en staat voor een soort 'licht in het donker' terwijl het probeert te navigeren door de schijnbaar eindeloze uitdagingen die het leven vaak kan bieden. Wanneer het leek alsof er geen uitweg meer is of dat een situatie schijnbaar onoverkomelijk werd, kwam de verbinding met muziek, familie en creativiteit als een licht in het donker dat eindigde in dit nieuwe werk van de Canadese topmuzikant. “Het nieuwe album is op veel manieren interessant voor mij, maar vooral vanwege hoe onverwacht het is”, vertelt Hevy Devy. “Ik heb ondertussen al flink wat interviews gegeven en er zijn veel mensen die verbaasd zijn. Op de een of andere manier verwachtten ze brutale muziek van mij of zoiets. Eerlijk gezegd kon ik me niet voorstellen dat ik na die laatste paar jaar de energie zou hebben om die weg in te slaan, maar ik kan het verlangen ernaar begrijpen. Het is gewoon zo dat ‘Lightwork’ en ‘The Puzzle’ beide totaal onverwacht voor mij waren, maar omdat ik vastbesloten ben om te volgen waar het mij naartoe leidt, ging ik gewoon zo ver als ik kon. Ik volg gewoon de creatieve stroom en daar ben ik best blij mee. Om eerlijk te zijn, nu ik weer ben gaan schrijven, lijkt het alsof het een uniek moment voor mij was, dus ik hoop dat je het kunt zien voor wat het is en de energie kunt waarderen voor wat het moest zijn.”

Richard Alpert en 'Be Here Now'

De nieuwe track ‘Lightworker’ is een nummer dat losjes gebaseerd is op Richard Alpert (Ram Dass) die een paar jaar geleden stierf. Zijn boek ‘Be Here Now’ had een grote invloed op mij, en toen ik de documentaire zag die ze over hem hebben gemaakt op Netflix (Going Home), voelde ik me geïnspireerd om een nummer ter nagedachtenis aan hem te schrijven. Ik reikte hand naar de stichting Ram Dass en zij lieten me de sample van zijn stem in het middengedeelte gebruiken. Ik wilde een verhaal vertellen over een man die zo gehecht is aan zijn verleden dat elke keer als de 'monsters' van dat verleden verschijnen, hij ervan wegrent. Als gevolg hiervan moet hij steeds opnieuw dezelfde drama's beleven. Pas als hij opstaat en zijn angst onder ogen ziet, kan hij verdergaan. In dit geval kan hij anderen helpen door het monster onder ogen te zien en dan eindelijk rust te vinden.”

Eerder gaf Devin al de tracks ‘Moonpeople’ en ‘Call Of The Void’ vrij. Ook deze video’s vindt u hier onderaan.

Stel uw vraag aan Devin

Devin kondigde naar aanleiding van de release van 'Lightwork' ook een speciaal streaming-evenement aan op 5 november om 21.00 u via Devin's YouTube-kanaal met onder meer een speciaal opgenomen akoestische uitvoering, evenals een Q&A. Fans kunnen HIER hun vragen aan Devin stellen. Deadline voor het indienen van vragen is vrijdag 28 oktober.

Live data

03/03/2023 – 013, Tilburg (NL)

24/03/2023 – AB, Brussel (BE)