... / Story's / Actueel / UNEARTH brengt met ‘Mother Betrayal’ nieuwe single uit
Actueel

UNEARTH brengt met ‘Mother Betrayal’ nieuwe single uit

“‘Mother Betrayal' is een onheilspellende knaller die zwaar beladen is met melodieuze death metal, thrash en metal getinte hardcore; een combinatie die ons groepsgeluid sinds het begin heeft bepaald. Het verlengt de agressie en wreedheid nog verder dan al het geval was bij eerdere opnames, terwijl het ook muzikaal en vocaal nieuwe gebieden betreedt. 'Mother Betrayal' is een waarschuwing dat we voorbij meerdere ecologische omslagpunten schieten, veroorzaakt door onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen die het leven op onze planeet voor altijd zullen veranderen", zegt Trevor Phipps van UNEARTH.

Unearth - Foto: Mezgarth

Unearth - Foto: Mezgarth

‘Mother Betrayal’ is de tweede single van het aankomende album ‘The Wretched; The Ruinous’ dat verschijnt op op 5 mei 2023. UNEARTH's vorige single, titelnummer ‘The Wretched; The Ruinous’, ging in première op Sirius XM Liquid Metal en heeft drie monumentale weken op de eerste plaats gestaan in ‘The Devil's Dozen’.

Voor de oprichters van UNEARTH, zanger Trevor Phipps en gitarist Buz McGrath, voelt het als het begin van een nieuw hoofdstuk. "Buz nam de hele pandemie om deze liedjes te schrijven", zegt Trevor. “Hij dwong zichzelf om uit zijn comfortzone te komen en te ontdekken wat UNEARTH is, zowel in het verleden als in het heden. Door deze nieuwe elementen en geweldige songstructuren toe te voegen, inspireerde Buz me om vocaal diverser te zijn. ‘The Wretched; The Ruinous’ is nog steeds UNEARTH, maar het is ook de meest dynamische plaat die we ooit hebben gemaakt.”

Unearth The Wretched; The Ruinous album cover

“‘The Wretched; The Ruinous’ gaat over de acht miljard mensen op deze planeet”, herhaalt de frontman van UNEARTH’s in zijn meest recente persbabbel. "We hebben een door de mens veroorzaakte massale sterfte gecreëerd, misschien tot uitsterven toe en zijn te traag geweest om onze fouten te corrigeren. Extreem weer, droogte, hongersnood, ziekte, erosie van land, cultuuroorlogen, burgeroorlogen, oorlogen om natuurlijke hulpbronnen en de verplaatsing van miljarden mensen, is allemaal een huidige realiteit. Dit is geen probleem voor de toekomst; het is een probleem van nu en ik gebruik deze plaat om erover te praten. Als soort veranderen we heel snel onze paradijselijke Hof van Eden in een toekomstig hellevuur.”

"Het is echter niet allemaal verwoesting en somberheid", voegt Phipps eraan toe. "Op het nummer 'Call of Existence' praat ik over hoe we dit kunnen omdraaien met snelle, drastische veranderingen in onze uitstoot en consumptie van natuurlijke hulpbronnen. Er is een verantwoorde weg voorwaarts die al het leven op onze planeet ten goede zal komen en nu is het moment om die verantwoordelijkheid nu te omarmen en ernaar te handelen."

Unearth live 2023

04/02 Antwerp, Belgium – Trix

04/05 Eindhoven, Netherlands – Dynamo

6/15 Dessel, Belgium - Graspop Metal Meeting

6/30 Emmen, Netherlands - Pitfest