... / Story's / Re-releases / DOKKEN - 'The Elektra Albums 1983 – 1987'
Re-releases

Updated 16/05/2023

Re-releases

DOKKEN - 'The Elektra Albums 1983 – 1987'

De jaren tachtig waren prachtig, maar bracht ons ook hair- en glammetal. Het was de tijd van MTV met de non-stop videoclips en dat de hitlijsten bestormt werden door poprock bands als Queen, Foreigner, Survivor of Toto. In hun zog kwam de melodieuze rock en daar is Dokken, de band, het spreekwoordelijke summum van.

BTF D

Het contrast tussen de zoete stem van Don Dokken en de snerpende gitaarsound van George Lynch kan nauwelijks groter. Het eerste succes voor de groep was in Europa. De debuutplaat ‘Breaking The Chains’ werd opgenomen in de Dieter Dierks Studio in wat vrijgekomen tijd tussen andere opnames door. De elpee krijgt echter twee jaar later een upgrade door Elektra, waarbij wat teksten bijgeschaafd worden en de songs een andere volgorde krijgen, voor een wereldwijde distributie. Het stukje vinyl blinkt niet uit in consistentie, maar dat er potentieel in zit is wel duidelijk. 

TAN D

De opvolger ‘Tooth And Nail’ uit 1984 is van een ander kaliber. Het klinkt als de missing link tussen heavy metal en glamrock. Niet dat er geen haarlak te bespeuren valt, maar dat feit wordt ze kwijtgescholden door de tijdsgeest. Drie video’s ‘Just Got Lucky’, ‘Into The Fire’ en de ballade ‘Alone Again’ vinden hun weg naar MTV en katapulteert de band naar de hogere regionen van de scene.

ULK

Het jaar daarna wordt ‘Under Lock And Key’ op de wereld losgelaten. Ietwat melodieuzer, maar wel catchy en gepolijst legt dat Dokken en Co geen windeieren. De verkoop schiet omhoog en het toeren met Judas Priest, AC/DC, Aerosmith, Dio en Kiss geeft hen de kans om een divers publiek warm te maken. De langere pauze van ruim twee jaar en veel neuspoeder kon de breuk tussen Dokken en Lynch niet lijmen. Beide mannen spraken niet meer tegen elkaar en het mag een wonder heten dat er nog een vierde plaat werd gemaakt.

BFTA D

‘Back For The Attack’ is ondanks de chaos tijdens de opnames en op het podium toch nog best te pruimen. Het handelsmerk van een mix tussen heavy rockers en zachte commerciële hardrock blijft ook hier overeind en verbergt een beetje het gebrek aan echte uitschieters. De uitgemolken formule wordt dunner dan de haarlijn van de muzikanten en de ego’s worden groter. Zelden een goede tactiek en het betekent dan ook de zwanenzang van Dokken.

4 cd/5 LP box

Dokken (1)

Voor de verzamelbox werd alles geremasterd, ‘Back For The Attack’ werd zelfs op twee vinyl platen geperst, zodat de geluidskwaliteit de oorspronkelijke sound ver overtreft en komt uit in een mooie verzamelbox van ofwel 5 elpees of 4 cd’s. Alleen jammer dat de live elpee ‘Beast From The East’ er niet bijzit (nochtans ook uit bij Elektra), maar toch is dit een must have voor de fans van toch wel één van de betere bands in het genre.

Dokken Reissues Featured